FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibensko gospodarstvo i dalje bilježi negativne rezultate

ŠIBENIK, 27. rujna 2005. (Hina) - Gubici šibenskih poduzeća u poslovnoj2004. godini bili su 41 posto veći nego godinu prije, negativnoposlovanje zabilježeno je u 37 posto tvrtki , a čak ih je 520 imalona kraju godine blokirane račune, rečeno je na današnjoj sjedniciVijeća Županijske gospodarske komore.
ŠIBENIK, 27. rujna 2005. (Hina) - Gubici šibenskih poduzeća u poslovnoj 2004. godini bili su 41 posto veći nego godinu prije, negativno poslovanje zabilježeno je u 37 posto tvrtki , a čak ih je 520 imalo na kraju godine blokirane račune, rečeno je na današnjoj sjednici Vijeća Županijske gospodarske komore.

Svi ti podaci ukazuju na nastavak negativnih trendova u poslovanju, a predsjednik Vijeća Petar Škender napominje da su prošlogodišnji financijski rezultati šibenskog gospodarstva najgori u posljednjih nekoliko godina, što tu Županiju svrstava pri začelje gospodarskih kretanja u Hrvatskoj.

Unatoč povećanju industrijske proizvodnje od 34 posto, pozitivne pomake nije moguće očekivati bez novih investicija, novog kapitala, te restrukturiranja i privatizacije najvećih poduzeća, među kojima je na prvom mjestu tvornica lakih metala(TLM), ocijenio je Škender.

Gospodarsko vijeća posebno brine visoka stopa nezaposlenosti, koja je na području županije lani iznosila 29, 5 posto, dok je na državnoj razini nezaposlenost imala stopu od 18,2 posto. Među nezaposlenima najviše je bilo kvalificiranih i nekvalificiranih radnika, a čak 52 posto nezaposlene populacije činili su osobe u dobi od 30 do 49 godina. Istodobno, ukupan broj zaposlenih smanjen je jedan posto u odnosu na 2003.

Prosječna mjesečna neto plaća bila je 60-ak kuna manja od hrvatskog prosjeka i iznosila je 4.109 kuna.

Član Gospodarskog vijeća i direktor šibenske poslovnice OTP banke Željko Deković ocjenjuje da je za brži razvoj gospodarstva ključno donošenje prostornih planova bez kojih, kako je kazao, nema pomaka u prostoru a ni novih investicija.

Do kraja godine počet će radovi na izgradnji infrastrukture na budućoj poduzetničkoj zoni Podi na površini od 139 hektara, istaknuo je direktor javnog poduzeća Podi-Ražine Jakov Terzanović.

Sa 1,5 milijuna eura radove sufinancira Europska komisija, prvi se poduzetnici očekuju sredinom 2006. godine, a zasad je zanimanje za otvaranje pogona na Podima iskazalo pedesetak tvrtki, od kojih je nekoliko iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙