FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erste Bank lansirao novi regionalni burzovni indeks

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Erste Bank, tržišni lider u središnjojEuropi u bankarskom poslovanju s građanstvom objavio je u utoraklansiranje 'New Europe Blue Chip Index' u suradnji s Bečkom burzom, ukojem su uključene dionice najvećih izlistanih tvrtki središnje iistočne Europe, među kojima i Plive.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Erste Bank, tržišni lider u središnjoj Europi u bankarskom poslovanju s građanstvom objavio je u utorak lansiranje 'New Europe Blue Chip Index' u suradnji s Bečkom burzom, u kojem su uključene dionice najvećih izlistanih tvrtki središnje i istočne Europe, među kojima i Plive.

"Predstavljanjem tog indeksa Erste Bank ne samo da želi naglasiti važnost ovog tržišta za europsko gospodarstvo, nego i pružiti domaćim i internacionalnim investitorima uvid u prednosti od trenutnog gospodarskog rasta u regiji i mogućnosti za investicije, obzirom na buduće opcije koje će ovo tržište pružiti," objasnio je Andreas Treichl, predsjednik Uprave Erste Bank, na prezentaciji indeksa 'New Europe Blue Chip Index(NTX).

NTX je razvijen na Bečkoj burzi za Erste Banku i bit će obračunavan i distribuiran preko Bečke burze. Različit od većine ostalih indeksa koji pokrivaju ovu regiju, NTX ne uključuje ruske i turske dionice, nego se usredotočuje samo na subjekte pod konvergencijom Europske unije te s tim povezane specifične rizike i prednosti.

Glavni sektori prezentirani putem indeksa su naftne, bankarske i telekomunikacijske tvrtke. Svaki sa po 6-8 posto, OMV, Erste Bank, mađarski OTP Bank i MOL, Telekom Polska i Telekom Austria, kao i češka energetska tvrtka CEZ, zastupljene su u najvećoj mjeri.

Promatrano po zemljama, u strukturu indeksa uključeno je 13 tvrtki iz Austrije, šest iz Poljske, četiri iz Mađarske, tri iz Češke, dvije iz Rumunjske, jedna iz Slovenije (Krka) te jedna iz Hrvatske (Pliva).

"New Europe Blue Chip Index" (NTX) od 1. rujna 2004. do 1. rujna 2005. ostvario je impresivan rast od 76,4 posto, dok je usporedbe radi Euro Stoxx 50 u istom vremenskom razdoblju porastao 19,4 posto, priopćeno je iz Erste banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙