FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

P. Matvejević: Protiv islama se vodi publicistički terorizam

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Književnik Predrag Matvejević večerasje na predavanju "Europa i islam s posebnim osvrtom na odnose Hrvata iBošnjaka" na tribini u zagrebačkom Islamskom centru izjavio kako se"protiv islama danas vodi publicistički terorizam."
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Književnik Predrag Matvejević večeras je na predavanju "Europa i islam s posebnim osvrtom na odnose Hrvata i Bošnjaka" na tribini u zagrebačkom Islamskom centru izjavio kako se "protiv islama danas vodi publicistički terorizam."

"Velika nesreća kulture je Huntingtonova knjiga 'Sukob civilizacija' po kojoj George Bush danas uređuje svijet", rekao je Matvejević u prepunoj dvorani Islamskog centra, ustvrdivši kako su tu knjigu kod sebe držali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Matvejević je ocijenio kako je pogrješna Huntingtonova teza da je imperijalizam posljedak univerzalizma. Prosvjetiteljstvo je utvrdilo kako je upravo neprimjenjivanje univerzalnih načela izazvalo imperijalizam, dodao je.

Po Matvejeviću sa Zapada se protiv islama vodi i "ideološki rasizam" koji predvodi talijanska književnica Oriana Fallaci.

Govoreći o problemu identifikacije bosanskih muslimana, Matvejević je istaknuo da im zamjera to što, kako je rekao, prešućuju svoje slavenske korijene.

"Ako igdje ima turskoga elementa, onda ga ima u Srbije", ustvrdio je Matvejević dodavši kako su "turski vojnici voljeli mlade snaše", što je izazvalo odobravanje nazočnih.

Ustvrdio je i kako su u prošlom ratu najgore prošli oni koji su bili iz miješanih brakova.

Govoreći o tom ratu, Matvejević je ustvrdio kako se Aliju Izetbegovića ne može svrstavati među gospodare rata, jer, kako tvrdi, bio je žrtva rata, na čelu naroda koji je najviše stradao.

Matvejević je bio i savjetnik predsjednika Europske komisije Romana Prodija, a kako je večeras naveo, iz Europske komisije otišao je jer je "u nju došla previše kršćanska garnitura ljudi".

Večerašnje predavanje književnika i sveučilišnog profesora u Rimu Predraga Matvejevića, rođenog u Mostaru, nazočni na tribini u Islamskom centru pozdravili su burnim odobravanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙