FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo: Arsenal IRA-e potpuno uništen

BELFAST, 26. rujna 2005. (Hina/AFP) - Arsenal Irske republikanskearmije (IRA) potpuno je uništen, priopćio je u ponedjeljak u Belfastukanadski general John de Chastelain, predsjednik Povjerenstva zarazoružanje.
BELFAST, 26. rujna 2005. (Hina/AFP) - Arsenal Irske republikanske armije (IRA) potpuno je uništen, priopćio je u ponedjeljak u Belfastu kanadski general John de Chastelain, predsjednik Povjerenstva za razoružanje.

"Arsenal IRA-e uništen je u cijelosti", rekao je De Chastelain. "Obavijestili smo britansku i irsku vladu da smo nadzirali proces i uvjerili se da je velika količina oružja stavljena izvan uporabe i mislimo da je obuhvaćeno sve oružje koje IRA posjeduje", dodao je.

Popis oružja koje je izbačeno iz uporabe predan je britanskoj i irskoj vladi u ponedjeljak ujutro.

IRA je službeno odustala od nasilja 28. srpnja ove godine, nakon 35 godina krvavog sukoba između protestanata - lojalista koji su za ostanak Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu - i katolika - republikanci koji su za neovisnu Irsku.

Glavna protestantska stranka Sjeverne Irske koja je i prije službene najave o razoružanju IRA-e očitovala svoju sumnjičavost, izrazila je žaljenje što to nije dokazano fotografskim snimkama.

Sporazum od Velikog petka 1998. godine predviđa načelno razoružanje svih oružanih skupina, katoličkih i protestantskih, kao i napuštanje britanskih vojnih objekata u Sjevernoj Irskoj.

Gotovo polovica od 3.600 ubijenih u sjevernoirskom sukobu pripisuje se IRA-i.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙