FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borrell: Hrvatska je učinila velike iskorake

STRASBOURG, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je učinila velikeiskorake i nadam se da će to biti uvaženo odnosno da će ishod budućihrazgovora o početku pregovora za Hrvatsku biti povoljan, rekao je uutorak u Strasbourgu predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell.
STRASBOURG, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je učinila velike iskorake i nadam se da će to biti uvaženo odnosno da će ishod budućih razgovora o početku pregovora za Hrvatsku biti povoljan, rekao je u utorak u Strasbourgu predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell.

Predsjednik EP-a to je rekao u izjavi za hrvatske novinare nekoliko sati prije dolaska predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera u dvodnevni posjet Europarlamentu tijekom kojeg će se sastati s Borrellom ali i predsjednicima najvećih frakcija europskih zastupnika Europske pučke stranke i socijalista.

"Hrvatska je učinila velike iskorake i nadam se da će to biti uvaženo. Ovih dana o tome će biti dosta riječi. Osobno podržavam Hrvatsku i nadam se dobrom ishodu", rekao je Borrell koji će se s hrvatskim premijerom sastati večeras.

Vrlo pozitivno mišljenje o potrebi otvaranja pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU imaju i europarlamentarci, neovisno o tome kojoj političkoj opciji pripadaju.

Čelnik Europske pučke stranke Hans-Gert Poettering smatra da pregovori s Hrvatskom trebaju početi.

"Hrvatskom se Unija bavi na nepravedan način. Turskoj se pristupa vrlo široko, a u slučaju Hrvatske sve je usredotočeno na zahtjev za izručenje Haškom sudu jedog generala. No, hrvatski premijer to ne može učiniti, jer bjegunac nije u Hrvatskoj", rekao je Poettering hrvatskim novinarima.

Marien Harkin iz Irske rekla je kako unutar EP-a postoje raspoloženje da se krene u pregovore i da "kao Irkinja smatra da Hrvatska pripada Uniji, kao i bila koja sadašnja zemlja članica".

Bivši poljski ministar vanjskih poslova iz redova liberala Bronislaw Geremek kazao je kako je u interesu Hrvatske da što prije ispuni zadane uvjete, jer se raspoloženje unutar Unije prema proširenju mijenja.

"Nadam se da će Hrvatska u Uniju ući u slijedećem krugu proširenja, zajedno sa ili neposredno nakon Bugarske i Rumunjske", kazao je Geremek.

I britanski socijalist Claude Moraes smatra da je Hrvatska do sada ostvarila veliki napredak i da bi početak pregovora bio nagrada za do sada učinjeno.

"Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg ne bi počeli pregovori s Hrvatskom", rekao je Moraes, a njegov stranački kolega Henri Weber također Hrvatsku želi u EU, ali napominje kako je pitanje pune suradnje oko izručenja ratnih zločinaca "vrlo osjetljivo pitanje za europske zastupnike".

Drugog dana posjeta, u srijedu, Sanader će se sastati s predsjedavajućim Kluba zastupnika druge najbrojnije frakcije EP-a PSE-a Martinom Schultzom.

Premijer Sanader imat će i niz bilateralnih susreta sa europskim zastupnicima, a posjet će završiti susretom s glavnim tajnikom Vijeća Europe Terryjem Davisom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙