FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) -
ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) -

ZAGREB - Smanjenje učestalosti prijevremenih porođaja, rano otkrivanje zastoja u rastu zametka te preživljavanje djece niske porođajne težine glavne su teme VII. svjetskog kongresa perinatalne medicine koji je sinoć u Zagrebu otvorio pokrovitelj predsjednik Vlade Ivo Sanader. Na tom najvećem kongresu ikad održanu u Zagrebu sudjeluje više od tisuću ginekologa, pedijatara i drugih stručnjaka iz 128 zemalja, koji će u iduća četiri dana u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" izložiti 794 stručna rada. Otvarajući kongres, premijer Sanader je istaknuo da Vlada i većina građana želi dobru pronatalitetnu politiku jer se Hrvatska u zadnjih 10 godina suočava s negativnim prirodnim prirastom. U središte pozornosti stoga je stavljena obitelj kao osnovna reproduktivna zajednica koja zaslužuje potporu i pomoć. "U idućem razdoblju želimo zaustaviti negativan prirast, povećati broj živorođene djece i smanjiti perinatalnu smrtnost koja je još donedavno bila i 10, a sada se zaustavila na 5,7 promila", rekao je Sanader. Premijer očekuje da će ta stopa padati i da će se Hrvatska približiti zapadnoeuropskim zemljama.

OPATIJA - Svečanom dodjelom 53 priznanja "Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2005" jadranskim ljetovalištima, gradovima u unutrašnjosti, hotelima, marinama, kampovima, plažama i pojedincima sinoć su u Opatiji završili 9. godišnji susreti hrvatskih turističkih djelatnika. Svečanost je održana u opatijskom hotelu "Kvarner", a u organizaciji HGK i HRT-a okupila je više stotina turističkih djelatnika te predstavnike hrvatske Vlade, među njima i ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmetu. Izrazivši zadovoljstvo i čestitavši svim turističkim djelatnicima na odrađenim poslovima Kalmeta je kazao da je do kraja ove godine realno očekivati 10 milijuna turista u Hrvatskoj te turistički prihod od 6 i pol milijardi eura. Priznanja "Turistički cvijet" dodijeljena su na temelju akcije HRT-a provedene u sklopu ovoljetne serije emisija "Boje turizma", a u konkurenciji su bila 53 jadranska ljetovališta, te 30 gradova i mjesta u unutrašnjosti zemlje. Najboljim velikim gradskim turističkim odredištem proglašen je Dubrovnik, a slijede ga Zadar i Split, dok je među velikim turističkim odredištima prva Opatija, Makarska i Umag dijele drugo mjesto, a treći je Rovinj.

ZAGREB - Na svečanosti na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu sinoć je dodijeljena hrvatsko-francuska stipendija "Tomislav Durbešić" postdiplomantici dramaturgije na Sveučilištu Le Juene Theatre National iz Pariza Leslie Six. Francusko-hrvatska stipendija koja nosi ime po istaknutom hrvatskom kazališnom djelatniku, književniku i pjesniku Tomislavu Durbešiću dodjeljuje se od 2001. godine najboljem hrvatskom ili francuskom studentu glume, dramaturgije ili režije. Ovogodišnja dobitnica Leslie Six prva je stipendistica iz Francuske kojoj je pripala čast primiti medalju i povelju Tomislav Durbešić. Ova važna stipendija se sastoji u razmjeni hrvatskih i francuskih studenata koji po mjesec dana borave u Hrvatskoj ili Francuskoj i uključeni su u produkciju nekog od kazališnih projekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙