FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježeno 110 godina elektroprivrede u Hrvatskoj i 15 godina HEP-a

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) prošleje godine investirala više od 1,75 milijardi kuna, a i dalje planirainvesticije od oko dvije milijarde kuna godišnje, istaknuto je nadanašnjoj svečanosti obilježavanja 110 godina elektroprivrede uHrvatskoj i 15 godina HEP-a.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) prošle je godine investirala više od 1,75 milijardi kuna, a i dalje planira investicije od oko dvije milijarde kuna godišnje, istaknuto je na današnjoj svečanosti obilježavanja 110 godina elektroprivrede u Hrvatskoj i 15 godina HEP-a.

Podsjećanje je to na 1895. godinu kada je pionir hrvatske elektroenergetike iz Šibenika Ante Šupuk Vitez izgradio elektranu na rijeci Krka i uz nju i dalekovod, utemeljujući time prvi suvremeni izmjenični elektroenergetski sustav, te na 27. srpnja 1990. kada je prvi višestranački Hrvatski sabor utemeljio Hrvatsku elektroprivredu kao javno poduzeće u vlasništvu RH.

Uz borbu za samostalnost i neovisnost Hrvatske, Sabor je tada donio i odluke koje su omogućile i energetsku i elektroenergetsku samostalnost Hrvatske, istaknuo je pokrovitelj svečanosti, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Sabor je donio i paket energetskih zakona kojima je HEP "prikopčao" u regulatorni, zakonodavni okvir sukladan zemljama EU, kazao je Šeks, ističući i kako je "HEP preteča hrvatskom putu u EU".

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak istaknuo je kako je pred HEP-om pokretanje snažnog investicijskog ciklusa, te najavio izgradnju dvaju novih objekata - novog bloka u Termoelektrani-Toplani Zagreb, te hidroelektrane Lešće.

Posebno je znakovita HE Lešće na rijeci Dobri, jer je to prva hidroelektrana koja se gradi u samostalnoj Hrvatskoj, kazao je Mravak na prigodnoj svečanosti simbolično nazvanoj "Od Krke do Lešća".

Na vizionarstvu Ante Šupuka 1895. treba učiti i danas, i danas nam u gospodarskom životu treba inovativnost, hrabrost, vizionarstvo, poručio je potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.

Podsjetio je da je u Domovinskom ratu, od 1991. do 1997. uništeno ili devastirano više od 30 posto elektroenergetskih objekata, a ratne štete HEP-a procijenjene su na više od četiri milijarde kuna.

Danas su obnovljeni gotovo svi u ratu uništeni objekti, prošle su godine u rad puštene i trafostanice Ernestinovo i Žerjavinec, a u te i druge projekte HEP je investirao 1,75 milijardi kuna. U tim investicijama domaće tvrtke i znanje sudjeluju sa više od 90 posto, kazao je Polančec, napominjući da se priprema i izgradnja novih objekata u Sisku, Osijeku i Plominu.

Polančec je istaknuo i značaj restrukturiranja HEP-a - elektroenergetsko tržište trenutno je otvoreno oko 13 posto, 39 tvrtki ima status povlaštenog kupca, a Zakonom je definirano potpuno otvaranje tržišta do 1. srpnja 2008.

HEP grupa danas zapošljava blizu 15 tisuća radnika, ima više od dva milijuna kupaca električne energije, ostvaruje godišnji prihod veći od 9 milijardi kuna, a prošle je godine ostvarila neto dobit od 439 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙