FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠIBENIK: Obilježena 110-ta godišnjica izgradnje HE Jaruga

ŠIBENIK: Obilježena 110-ta godišnjica izgradnje HE JarugaŠIBENIK, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP)danas je u Šibeniku obilježila 110-tu godišnjica izgradnje prvogelektroprivrednog sustava u Hrvatskoj, hidroelektrane Jaruga na rijeciKrki, a početak rada te elektrane obilježava se i kao Dan HEP-a.
ŠIBENIK, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) danas je u Šibeniku obilježila 110-tu godišnjica izgradnje prvog elektroprivrednog sustava u Hrvatskoj, hidroelektrane Jaruga na rijeci Krki, a početak rada te elektrane obilježava se i kao Dan HEP-a.

Na prigodnoj svečanosti u šibenskoj Gradskoj vijećnici, predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak posjetio je da je 28. kolovoza 1895. godine kada je, početkom rada elektrane Jaruga, Šibenik dobio javnu rasvjetu.

Šibenik je, nakon Beča, bio drugi europski grad koji je ima javnu rasvjetu sa 36 žarulja, podsjetio je Mravak.

Projekt su pokrenuli tadašnji šibenski gradonačelnik i vlasnik elektrane Ante Šupuk i inženjer Vjekoslav Meichsner. Oni su ujedno, ističe Mravak, osigurali da se Hrvatska priključi krugu zemalja koje su u to vrijeme među prvima elektroenergetski sustav uvele u komercijalnu upotrebu.

Predsjednik Uprave HEP-a i šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić potpisali su danas ugovor, kojim je HEP darovao 200.000 kuna za razvoj tehničke kulture u šibenskim osnovnim i srednjim školama.

Mravak je najavio da će HEP financirati priključenje gospodarske zone Podi u blizini Šibenika na električnu mrežu te, ovisno o brzini razvoja te zone graditi elektroenergetske objekte sve veće snage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙