FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnik Hrvatskih šuma Talijanima organizirao krivolov na prepelice

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Četvorica krivolovaca, od kojih sutrojica Talijani uhvaćeni su u nezakonitom lovu i odstrijelu prepelicau Brckovljanima kraj Dugog Sela, a u policiji sumnjaju da im jenesmetan lov organizirao 38-godišnji radnik Hrvatskih šuma.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Četvorica krivolovaca, od kojih su trojica Talijani uhvaćeni su u nezakonitom lovu i odstrijelu prepelica u Brckovljanima kraj Dugog Sela, a u policiji sumnjaju da im je nesmetan lov organizirao 38-godišnji radnik Hrvatskih šuma.

Zagrebačka policija danas je izvijestila da su u noći s nedjelje na ponedjeljak na polju iza jedne farme u naselju Prečec u Brckovljanima pronašli 58-godišnjeg hrvatskog državljanina kako čuva mamce, tzv. vabilice za ptice. Muškarac je priveden u policijsku postaju, gdje je izjavio da ga je za taj posao angažirao 38-godišnji radnik Hrvatskih šuma.

Policija je ujutro na istom mjestu uhvatila trojicu talijanskih državljana, od kojih je jedan čuvao opremu, dok su dvojica lovačkim puškama i zakonom zabranjenim elektronskim vabilicama lovili prepelice. Svi su uhićeni, a kriminalističkom obradom je, kako kažu u policiji, utvrđeno da je i Talijanima krivolov organizirao osumnjičeni radnik Hrvatskih šuma.

Dvojica Talijana, u dobi od 54 i 45 godina, nezakonito su odstrijelili 80 ptica, oštetivši Hrvatske šume za neutvrđeni iznos, kažu u policiji koja ih je privela u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Kazneno su prijavljeni zbog protuzakonitog lova, dok je treći 75-godišnji Talijan pušten na slobodu jer nije utvrđeno da je počinio ikakvo kazneno djelo.

Policija nije otkrila identitet radnika Hrvatskih šuma niti je izvijestila je li i on uhićen i kazneno prijavljen te je li i koliko naplatio Talijanima za nesmetan krivolov. Nije rečeno ni što je s 58-godišnjakom koji je prokazao radnika Hrvatskih šuma.

Za protuzakoniti lov moguća je novčana kazna ili zatvor do jedne godine.

Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj su zaštićene 283 vrste ptica, među kojima i prepelice.

Prema podacima Zavoda za ornitologiju HAZU-a iz 2003., ugrožena je gotovo polovica od 375 ptičjih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj, a četvrtina njih smatra se visoko ugroženima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙