FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra prvi sastanak Stožera za obranu od ptičje gripe

OSIJEK , 14. rujna 2005. (Hina) - Stožer za obranu od ptičje gripe,koji je osnovala Vlada u cilju prevencije te bolesti u Hrvatskoj,sutra će održati svoj prvi sastanak, izvijestio je Mladen Pavić,glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva.
OSIJEK , 14. rujna 2005. (Hina) - Stožer za obranu od ptičje gripe, koji je osnovala Vlada u cilju prevencije te bolesti u Hrvatskoj, sutra će održati svoj prvi sastanak, izvijestio je Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Stožer, sastavljen od stručnjaka iz ministarstava zdravstva, poljoprivrede i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, sastavio je program preventivnih bioisigurnosnih mjera. Osim zabrane uvoza peradi iz zemalja u kojima je bilo slučajeva ptičje gripe, predviđeno je dijeljenje letaka o načinu prevencije bolesti.

Glasnogovornik Pavić u izjavi za Hinu posebno je istaknuo kako će biti obavezan monitoring na svim staništima ptica, što se posebno odnosi na parkove prirode i ostala zaštićena područja gdje obitavaju ptice.

Monitoring podrazumijeva analizu svake uginule ptice na tim područjima, kazao je Pavić, dodavši kako u Hrvatskoj obitava velik broj ornitofaune, više od 370 vrsti. Samo u Parku prirode Kopački rit obitava oko tristotinjak rijetkih i ugroženih vrsta ptica, te će se tamo sigurno morati provoditi dodatni monitoring.

Posebna pozornost posvetit će se gradskim staništima ptica. Naravno, dodao je, na proljeće kada se ptice selice vraćaju u svoja staništa, sve mjere bit će još pooštrene.

Glasnogovornik Pavić ističe da nema razlog za paniku jer "realno su male mogućnosti da u Hrvatskoj dođe do pandemije ptičje gripe". No, dodao je, i sami uzgajivači peradi moraju voditi pojačanu brigu o zaštiti koja podrazumijeva nošenje maski i detaljno upoznavanje s opasnostima od te bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙