FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Državna revizija proračuna za 2004.

RIJEKA, 27. rujna 2005.(Hina) - Riječko Gradsko poglavarstvo danas jeprihvatilo Izvješće Državnog ureda za reviziju u kojem je navedeno"uvjetno mišljenje o reviziji financijskih izvješća i poslovanja gradaRijeke 2004.", ali i da "gradska financijska izvješća za 2004. u svimvažnijim aspektima iskazuju objektivan i istinit prikaz poslovanja utijeku godine i stanja na kraju godine".
RIJEKA, 27. rujna 2005.(Hina) - Riječko Gradsko poglavarstvo danas je prihvatilo Izvješće Državnog ureda za reviziju u kojem je navedeno "uvjetno mišljenje o reviziji financijskih izvješća i poslovanja grada Rijeke 2004.", ali i da "gradska financijska izvješća za 2004. u svim važnijim aspektima iskazuju objektivan i istinit prikaz poslovanja u tijeku godine i stanja na kraju godine".

Na poslovanje i pojedine stavke u financijskim izvješćima utjecalo je to što nisu utvrđeni stanje i vrijednost cjelokupne imovine, a popisom na kraju godine nisu obuhvaćeni dugotrajna nefinancijska imovina od 609,7 milijuna i tražbine od 2,7 milijuna kuna, navodi se u Izvješću.

K tomu, dio prihoda od naknada za koncesije, komunalnog doprinosa, spomeničke rente i prihoda od prodaje stanova i prihoda ostvarenih zaduženjem od ukupno 37,07 milijuna kuna nije utrošen u skladu s utvrđenom namjenom, a za radove na uređenju zračne luke u iznosu od 486 tisuća kuna nisu utvrđeni izvori financiranja i dobivena suglasnost Uprave za nabavu.

U Izvješću, među ostalim, stoji da su revizijom za 2003. utvrđene određene nepravilnosti te naloženo da se uklone, ali da je revizijom za 2004. utvrđeno da su ponovljene nepravilnosti koje se odnose na namjensko trošenje prihoda od naknada za koncesije, od komunalnog doprinosa i prihoda od prodaje stanova.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je "revizorima vrlo lako davati mišljenja i rješenja iz kancelarija" te da "bi se rado mijenjao s njima." Obersnel smatra da državni revizori "gledaju samo formu" te je naveo da je, primjerice, izgradnja trećega kolničkog traka u Osječkoj ulici, pa zato i ostvarenje planiranih sredstava kasnilo više od godine dana jer je gradska uprava zapala u teškoće s otkupom prijeko potrebnih 27 četvornih metara zemljišta od Ine.

Obersnel je rekao da će dio uzroka primjedaba gradska uprava ukloniti, ali da za dio to ne će moći učiniti. Istaknuo je da su upravo državne tvrtke, kao što su Luka "Rijeka" i Brodogradilište "3. maja" veliki dužnici za komunalnu naknadu, da grad taj dug ne može naplatiti te da "država gradu Rijeci duguje više od 50 milijuna kuna za prodaju stanova za konvertibilne devize".

Unatoč revizorskim nalazima gradski se projekti provode iako smo svjesni da će državna revizija prigovoriti nekim postupcima, zaključio je Obersnel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙