FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS za osnivanje antikorupcijskog Povjerenstva zagrebačke Skupštine

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka-liberalnidemokrati (HNS) zauzela se danas za osnivanje antikorupcijskogpovjerenstva kao radnog tijela zagrebačke Gradske skupštine koje binadziralo i preispitivalo provedbu postupaka javnog nadmetanja i svihpostupaka Poglavarstva i gradskih ureda koji ukazuju na koruptivnoponašanje i djela.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS) zauzela se danas za osnivanje antikorupcijskog povjerenstva kao radnog tijela zagrebačke Gradske skupštine koje bi nadziralo i preispitivalo provedbu postupaka javnog nadmetanja i svih postupaka Poglavarstva i gradskih ureda koji ukazuju na koruptivno ponašanje i djela.

Članovi povjerenstva bili bi isključivo gradski zastupnici, oporbeni bi bili u većini i iz njihovih redova birao bi se predsjednik, rekli su danas na konferenciji za novinare predsjednica HNS-ova Kluba zastupnika u zagrebačkoj Skupštini Morana Paliković Gruden i HNS-ov gradski zastupnik Jozo Radoš.

Povjerenstvo bi podnosilo izvješće zagrebačkoj Skupštini, najmanje jednom u tri mjeseca, a moguće je i češće na zahtjev bilo kojeg kluba zastupnika. Skupština bi bila dužna svake godine po dobivanju nalaza Državne revizije održati tematsku sjednicu neovisno o dobivenim nalazima "nezavisnih" revizorskih tvrtki.

Na novinarski upit znači li to da se ne slažu s predsjednicom Skupštine Tatjanom Holjevac koja je predlagala Tomislava Jelića za predsjednika takvog povjerenstva, Paliković Gruden je odgovorila da bi članovi i predsjednik povjerenstva trebali biti isključivo gradski zastupnici, a kad Jelić postane gradski zastupnik onda je dobro došao.

Upitana tko bi trebao biti predsjednik povjerenstva, Paliković Gruden je odgovorila da će se oporbeni klubovi o tome dogovoriti.

Jozo Radoš je podsjetio kako postoji tendencija koncentracije vlasti u Zagrebu.

"Stilom rada gradonačelnika Milana Bandića i Poglavarstva došlo je do koncentracije moći u rukama jednog čovjeka i to po elementarnim demokratskim pravilima zahtjeva naglašeniju ulogu Skupštine grada i njezinih tijela", smatra Radoš.

Istaknuo je da 20-tak projekata koji su najavljeni na sastanku gradonačelnika Bandića i predsjednika Vlade Ive Sanadera trebaju dobiti potvrdu Skupštine i šire političke i demokratske javnosti jer se radi o skupim i zahtjevnim projektima, od kojih je samo jedan od njih - "Zagreb na Savi" težak kao četverogodišnji proračun grada Zagreba, odnosno košta tri ili četiri milijarde eura.

Paliković Gruden podsjetila je na poslove u Zagrebu koje su se dodjeljivali bez javnih natječaja, kao primjerice stolice u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", rekonstrukcija i popravak gradskih cesta, nabava udžbenika za djecu.

Rečeno je kako je osnivanje najavljenog antikorupcijskog Ureda u Poglavarstvu neovisno od osnivanja antikorupcijskog povjerenstva u Skupštini, ali da se "spomenuti Ured "izgubio" u bespućima zagrebačke zbiljnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙