FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen sedmojezični rječnik, plod suradnje leksikografa Loderckerusa i Vrančića

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) -
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) -

Novi liber i Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu objavili su pretisak Sedmojezičnoga rječnika (Dictionarium septem diversarum lingvarum) Petrusa Lodereckerusa u povodu 400 godina prvotiska toga izdanja objavljena u Pragu 1605.

Pretisak je izrađen po primjerku koji se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK u Zagrebu. Knjiga obuhvaća 576 stranica pretiska i 92 stranice dvojezičnoga dodatka na hrvatskom i češkom jeziku autora Vaclava Havela, Ive Sanadera, Radoslava Katičića, Marka Samardžije i Dušana Karpatskoga.

Sedmojezični rječnik plod je suradnje hrvatskoga leksikografa isusovca Fausta Vrančića i češkog leksikografa benediktinca Petrusa Lodereckerusa.

Vrančić je 1595. u Veneciji objavio Rječnik pet najuglednijih europskih jezika (latinskoga, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog/hrvatskog i madžarskog), a Lodereckerus je deset godina poslije, uz Vrančićev pristanak, dodao češki i poljski.

Korpus svakog od sedam jezika obuhvaća oko 5000 riječi. To je najraniji pothvat leksikografske suradnje u srednjoeuropskim zemljama, a za nas to važniji što izvorno, dobrim dijelom, potječe iz Hrvatske, napominje izvršni izdavač Novi liber.

Pretisak nakon 400 godina plod je češko-hrvatske suradnje, koju su potpomogla mjerodavna ministarstva obiju zemalja.

Zamisao je potekla od Dušana Karpatskog, zaslužna promicatelja češko-hrvatske kulturne suradnje, koji je bitno pomogao i u izvedbi projekta. Urednici su Slavko Goldstein i Radovan Radovinović.

Prvi i glavni prikaz toga izdanja održat će se u Pragu 10. listopada, a priređuje ga Zaklada Dagmar i Vizija Vaclava Havela '97., u suradnji s Hrvatskim veleposlanstvom u Češkoj.

Kako je najavljeno, na predstavljanju će govoriti Vaclav Havel, Ivo Sanader, Radoslav Katičić i Dušan Karpatsky.

Nakon toga Sedmojezični će rječnik biti predstavljen u Zagrebu i Šibeniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙