FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena monografija "Građanska škola u Metkoviću (1924.-1944.)" Ivana Jurića

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Prvu monografiju o povijesti jednegrađanske škole - Građanskoj školi u Metkoviću, od 1924. do 1944.,povjesničara Ivana Jurića, objavilo je Gradsko kulturno središte izMetkovića.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Prvu monografiju o povijesti jedne građanske škole - Građanskoj školi u Metkoviću, od 1924. do 1944., povjesničara Ivana Jurića, objavilo je Gradsko kulturno središte iz Metkovića.

Jurić u knjizi (240 str.) obrađuje nastanak, djelovanja i nestanka Građanske škole u Metkoviću , napominje nakladnik u proslovu, dodajući kako je škola odgajala vrsne službenike potrebne bogatoj trgovačkoj, tranzitnoj, lučkoj i upravnoj djelatnosti grada između dvaju svjetskih ratova.

Proslov knjizi "Građanska škola u Metkoviću (1924.-1944.)" napisao je profesor Mato Mustapić, a Jurićev su rad recenzirali povjesničari Stjepo Obad, Ivo Perić i Zdravko Dizdar, čije su ocjene objavljene na kraju knjige.

"Ivan Jurić prvi je u nas, koliko je poznato, znanstveno započeo s istraživanjem građanskih škola i time dao poticaj drugima da priđu tom poslu kako bi se u povijesti hrvatskoga cjelovitog školstva popunila dosadašnja praznina", napominje Obad u recenziji.

Osim uvoda, u kojem autor piše o smještaju i povijesti Metkovića, knjiga je podijeljena na tri poglavlja kojima su u prilogu dodani životopisi istaknutijih profesora i učenika Građanske škole.

Na kraju knjige objavljeni su engleski, njemački i talijanski sažetci sadržaja, izvori i literatura, kazala imena i zemljopisnih naziva.

Umirovljeni metkovski profesor povijesti Ivan Jurić (1932.) bavi se istraživanjem povijesti Donjega Poneretavlja. Objavio dvadesetak što knjiga, monografija, spomenica i turističkih vodiča, uz ine, knjigu "Borbe i stradanja Hrvata kotara Metković 1918.-1945.".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙