FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šest stranaka u poljskome parlamentu

VARŠAVA, 27. rujna 2005. (Hina/dpa) - Šest stranaka, među njimakonzervativci, liberali, ljevičari i seljaci ulaze u poljski parlamentnakon nedjeljnih općih izbora, vidi se iz službenih rezultatadržavnoga izbornog povjerenstva objavljenih u utorak.
VARŠAVA, 27. rujna 2005. (Hina/dpa) - Šest stranaka, među njima konzervativci, liberali, ljevičari i seljaci ulaze u poljski parlament nakon nedjeljnih općih izbora, vidi se iz službenih rezultata državnoga izbornog povjerenstva objavljenih u utorak.

Ljevičarska stranka Pravo i pravednost osvojila je 26,99 posto glasova i tijesno pobijedila liberalnu Građansku platformu koja je dobila 24,14 posto.

Te dvije stranke, a objema su politički korijeni u protukomunističkoj oporbi pokreta Solidarnost iz osamdesetih godina, najavile su za ovaj tjedan pregovore o stvaranju koalicijske vlade.

Buduća bi koalicija imala većinu od 460 mjesta u Sejmu, donjem domu poljskoga parlamenta.

Izborno povjerenstvo u utorak navečer objavit će kompletne izborne rezultate, raspored osvojenih mjesta i postotak glasača izišlih na izbore.

Treće mjesto na izborima osvojili su populisti stranke Samoobrona (samoobrana), seljačka stranka koja je dobila 11,41 posto glasova.

Iako su izgubili vlast, bivši komunisti iz Demokratskoga saveza ljevice (SLD) osvojili su 11,31 posto glasova, a predizborne ankete davale su joj jedva dosta za prijelaz preko petpostotnoga izbornoga praga.

Katoličko-nacionalistička Liga poljskih obitelji (LPR) dobila je 7,97 psoto glasova, a Poljska seljačka stranka (PSL) dobila je 6,96 posto.

Nijedna druga stranka nije prešla izborni prag od pet posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙