FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski izvoznici pritisnuti jakim zlotom

VARŠAVA, 21. rujna 2005. (Hina/APA) - Tečaj zlota zadaje sve većeglavobolje poljskim izvoznicima, smanjivši im prosječnu zaradu sasedam posto u prošloj na u prosjeku četiri posto u ovoj godini,pokazale su računice poljskog Instituta za konjunkturu i cijene.
VARŠAVA, 21. rujna 2005. (Hina/APA) - Tečaj zlota zadaje sve veće glavobolje poljskim izvoznicima, smanjivši im prosječnu zaradu sa sedam posto u prošloj na u prosjeku četiri posto u ovoj godini, pokazale su računice poljskog Instituta za konjunkturu i cijene.

Od početka prošle godine vrijednost poljske valute porasla je za 17 posto pa proizvođači u nastojanju da ipak očuvaju obujam izvoza štede na troškovima, i to u prvom redu kroz smanjenje plaća i otpuštanja.

Poljski izvoz dosegnuo je u prvih osam mjeseci ove godine novu rekordnu razinu od 41,5 milijardi eura a izvoznici je pokušavaju zadržati prebacivanjem gubitaka koje im donosi jaki zlot na kupce.

"Pregovaramo s našim kupcima o tome jesu li spremni preuzeti troškove isporuke", priznaje Jolanta Sobieraj, suvlasnica tvornice slatkiša u Milanoweku kod Varšave.

Neke tvrtke posežu već i za odlučnijim mjerama. "Bili smo prisiljeni sniziti plaće", potvrdio je Krzysztof Pawelec iz tvornice proizvođača motora Cantoni.

Polovina proizvodnje u Cantoniju namijenjena je izvozu, između ostalog u SAD i Aziju, ali u prvoj polovini godine zarada od izvoza smanjena je na razinu ispod jedan posto a danas izvoz čak stvara gubitke pa se već razmišlja i o smanjenju proizvodnje i otpuštanju radnika, dodaje Pawalec.

Jaki zlot najviše pogađa proizvođače prehrambenih proizvoda budući da oni manje uvoze a s obzirom na radno intenzivnu proizvodnju gotovo i ne mogu smanjiti troškove, objašnjava Krzysztof Marczewski iz Instituta za konjunkturu i cijene, prognozirajući srednjoročno smanjenje poljskog izvoza ostane li zlot i dalje tako jak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙