FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Ppregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Ppregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u nedjelju da je zapovijedio nastavak vojnih napada na palestinske militante kao odgovor na raketne napade iz pojasa Gaze. "Izdao sam zapovjedi da nema ograničenja u pogledu korištenja svih sredstava za napade na teroriste, pripadnike terorističkih organizacija, njihovu opremu i skloništa", rekao je Sharon otvarajući tjedni sastanak kabineta. Naglasio je, međutim, da će izraelska vojska paziti da poštedi civilno stanovništvo.

JERUZALEM - Sjedinjene Države razumiju odluku Izraela da vojno odgovori na raketne napade koje su palestinski militanti izvršili na izraelska područja, rekao je američki veleposlanik u Izraelu u nedjelju. "Svi znamo da teroristi pokušavaju isprovocirati Izrael u vrlo osjetljivo vrijeme i točno razumijemo poziciju koju je zauzela izraelska vlada kao i odgovor koji je dala", rekao je Richard Jones novinarima. Eskalacija sukoba u protekla dva dana najveća je prijetnja primirju što ga je izraelsko povlačenje iz Gaze, dovršeno 12. rujna, učvrstilo. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan i Europska Unija izrazili su zabrinutost zbog najnovijeg porasta nasilja te pozvali obje strane na suzdržanost.

ZAGREB - Glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo Marijan Križić u ponedjeljak bi se pred Haškim sudom (ICTY) trebao izjasniti o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda koja je protiv njega podignuta 9. rujna, jer je krajem 2004. u Hrvatskom slovu objavio idenitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću 1998, a Josip Jović, bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije optužen za isto djelo, najavio je da se neće pojaviti na sudu. Jovićev odvjetnik Krsnik kazao je da će se odazvati pozivu Haaga samo ako hrvatski sud potvrdi da je ICTY nadležan i za novinare.

LJUBLJANA - Nešto manje od 11 posto registriranih birača u Sloveniji u nedjelju je do 11 sati glasovalo na referendumu o Radioteleviziji Slovenije (RTVSLO), priopćila je državno izborno povjerenstvo. Glasuje se do 19 sati. Slovenski birači odlučuju se da li su za novi zakon o radioteleviziji koji je nedavno prihvatio parlament. Opozicijske stranke i dobar dio novinarskih udruga pozvali su birače da glasuju protiv zakona koji, kako tvrde, smanjuje autonomiju novinara i predviđa da vlada i parlament biraju nadzorno i programsko vijeće.

MADRID - Srbijanske vlasti izručile su u nedjelju ključnog osumnjičenog za terorističke napade na madridsku željeznicu u ožujku 2004. i španjolska policija prati ga u Španjolsku, objavila je policija u Madridu. Abdelmajid Bouchar (22) uhićen je na beogradskom glavnom kolodvoru u lipnju bez ikakvih dokumenata, a tvrdio je da je irački imigrant. Španjolske vlasti tvrde da je bio vrlo blizak organizatorima napada u Madridu koji su izvedeni 11. ožujka 2004 sa 191poginulim i više od 1.500 ozlijeđenih.

BANJALUKA - Koordinirana akcija za uhićenje nekadašnjeg visokog policijskog dužnosnika Republike Srpske (RS) Ljubana Ećima, koju su pripadnici EUFOR-a i MUP-a RS počeli u nedjelju ujutro, okončana je oko 11 sati bez uspjeha. Ećim se nalazi na 'crnoj listi' SAD-a i EU-a zbog sumnje da pruža potporu skrivanju optuženih za ratne zločine u BiH. Glasnogovornik EUFOR-a Crys Evans izjavio je novinarima da je akciju, "u kojoj nitko nije uhićen" vodila policija RS koja je zatražila potporu snaga EUFOR-a.

ISLAMABAD - Izoliran, s oko desetak uglavnom arapskih boraca, Osama bin Laden je, u svojstvu vođe Al'Qaide, osakaćen a njegovo zapovjedništvo i komunikacijska mreža uzdrmani i samo što nisu otkriveni, ocijenili su u nedjelju visoki pakistanski vojni i obavještajni izvori. Još uvijek nije poznato točno boravište Osame bin Ladena, ali se vjeruje da se skriva u pograničnom području između Pakistana i Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙