FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ontario odbacio uvođenje šerijatskog civilnog prava

ZAGREB/TORONTO, 12. rujna 2005. (Hina) - Premijer kanadske pokrajineOntario Dalton McGuinty objavio je da neće dopustiti uvođenjemuslimanskog šerijatskog prava u rješavanju obiteljskih sporova unutarmuslimanske zajednice koja živi u toj pokrajini, prenose u ponedjeljakkanadski mediji.
ZAGREB/TORONTO, 12. rujna 2005. (Hina) - Premijer kanadske pokrajine Ontario Dalton McGuinty objavio je da neće dopustiti uvođenje muslimanskog šerijatskog prava u rješavanju obiteljskih sporova unutar muslimanske zajednice koja živi u toj pokrajini, prenose u ponedjeljak kanadski mediji.

McGuinty je to izjavio u nedjelju okončavši mjesece rasprave oko tog pitanja koje je potaknulo prosvjede u nekim europskim zemljama, javlja kanadski dnevnik Globe and Mail u online izdanju.

"Tako sam sretna danas. To je pobjeda pokreta za ženska prava", kazala je Homa Arjomand, imigrantica iz Irana koja je pokrenula kampanju za obustavu uvođenja šerijata u Ontario.

"Razvodi se odvijaju iza zatvorenih vrata i ženama se brani skrbništvo nad vlastitom djecom" prema šerijatskom pravu, podsjetila je Arjomand zaključivši da nijedna religija ne štiti prava žena, ali je islam posebno oštar.

U Kanadi živi oko 650,000 muslimana.

Međutim, odluka pokrajinskog premijera McGuintyja da odustane od uvođenja vjerskog zakona u uređivanje obiteljskih pitanja muslimana u Kanadu zabrinula je neke židovske i kršćanske vođe. Jer od 1991., neka obiteljska pitanja kao što su nasljeđivanje i skrbništvo nad djecom rješavala su se unutar tih zajednica, koje sada strahuju za svoje stečevine.

"Naša je reakcija da smo razočarani, vrlo razočarani", rekao je Joel Richler, predsjednik ontarijskog ogranka Kanadskoga židovskog kongresa.

Prema njegovim riječima ortodoksni Židovi stoljećima su pribjegavali sudovima za rješavanje obiteljskih sporova no budućnost takvih sudova sada je nejasna u Ontariju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙