FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar-Kitarović: Tek 2008. summit NATO-a o proširenju

WASHINGTON, 24. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskihposlova Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak u Washingtonu dase očekuje da će sljedeći summit NATO-a 2006. biti posvećenkonsolidaciji Sjevernoatlantskog saveza, a tek sljedeći, vjerojatno2008., bio bi summit proširenja, pa i prilika da Hrvatska dobije pozivza članstvo.
WASHINGTON, 24. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak u Washingtonu da se očekuje da će sljedeći summit NATO-a 2006. biti posvećen konsolidaciji Sjevernoatlantskog saveza, a tek sljedeći, vjerojatno 2008., bio bi summit proširenja, pa i prilika da Hrvatska dobije poziv za članstvo.

Grabar-Kitarović je praktički potvrdila riječi Kurta Volkera, zamjenika pomoćnika za europska pitanja američke državne tajnice, koji je izjavio da bi novo proširenje NATO-a trebalo pričekati do 2008. i da je to stajalište Washingtona.

Ona je nakon susreta u Bijeloj kući s J. D. Crouchom, pomoćnikom američkog predsjednika i zamjenikom njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost, napomenula kako još nije donesena konačna odluka o datumu summita proširenja NATO-a, ali se govori o kasnijim datumima nego što je to očekivala Hrvatska.

"Još nije donesena konačna odluka. Informacije koje sada primamo su da će summit 2006. biti summit unutarnje konsolidacije, a onda da se ide u summit proširenja. Priča se o početku 2008. ili kraju 2007.", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima.

Hrvatska, kao i druge dvije zemlje Američko-jadranske povelje, Albanija i Makedonija, nadale su se da bi poziv za NATO mogle dobiti već na summitu 2006.

Volker je rekao kako NATO, unatoč velikom napretku Hrvatske, Albanije i Makedonije, ne smatra da su te zemlje spremne za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu pa treba pričekati 2008. da bi se vidjelo hoće li biti spremne.

"Međutim, aspolutno nema nikakvih dvojbi o proširenju NATO-a, posebno Sjedinjene Države u okviru NATO-a podržavaju daljnje proširenje i u tom smislu se podržava Hrvatska", rekla je Grabar-Kitarović.

Ustvrdila je kako će Hrvatska i dalje raditi i dokazivati da ispunjava kriterije za članstvo u NATO-u, od političkih do vojnih i svih drugih.

Susret Grabar-Kitarović i Croucha, na kojem je bilo govora o putu Hrvatske u NATO i Europsku uniju, bio je "vrlo produktivan" i održan je u "vrlo otvorenoj, susretljivoj i prijateljskoj atmosferi", rekao je novinarima hrvatski diplomat.

Grabar-Kitarović je kazala kako je s Crouchom razgovarala i o partnerskoj suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država u jugoistočnoj Europi.

"Konkretno smo razgovarali o suradnji na području jugoistočne Europe kako bismo pridonijeli što je moguće bržem rješavanju otvorenih pitanja koja su ostala", rekla je ona.

"Mi želimo biti partneri i Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji na prostoru jugoistočne Europe i razumijemo svoju ulogu i svoju odgovornost i inzistiramo na individualnom pristupu, ali smo spremni znanje, perspektivu, savjete i sve napore uložiti da se postigne trajna stabilnost", kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je Hrvatska spremna sa Sjedinjenim Državama raditi na konkretnim projektima razvoja gospodarskih odnosa, izgradnje institucija i razvoja civilnog društva u jugoistočnoj Europi i tako se "profilirati kao lider na tom području".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙