FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija nezadovoljna najavama o odgodi prijema u NATO

SKOPLJE, 13. rujna 2005. (Hina) - Makedonija je razočarana najavama izBruxellesa i Washingtona da se poziv za prijam u NATO zemljamaJadranske skupine odgađa za 2008. godinu te je u utorak najavilaintezivnije kontakte s članicama i čelnicima Saveza.
SKOPLJE, 13. rujna 2005. (Hina) - Makedonija je razočarana najavama iz Bruxellesa i Washingtona da se poziv za prijam u NATO zemljama Jadranske skupine odgađa za 2008. godinu te je u utorak najavila intezivnije kontakte s članicama i čelnicima Saveza.

Nezadovoljstvo zbog odlaganja poziva za prijam u NATO makedonski državni vrh izrazio je veleposlanicima zemlja članica NATO-a, na susretu održanom u utorak u Skoplju, i pri tom najavio intezivnije lobiranje za promjenu odluke kod članica i to već za vrijeme ovogodišnjeg zasjedanja Skupštine UN-a u New Yorku.

Istovremeno, veleposlanik Makedonije u NATO-u Nano Ružin, u intervjuu za dnevni list Dnevnik, u utorak je izjavio da se odmah nakon neugodnih vijesti iz Bruxellesa i Washingtona sastao sa svojim kolegama iz Hrvatske i Albanije i da je dogovorena veća aktivnost u zemljama članicama, kao i izravna obraćanja čelnicima NATO-a. Po njegovu mišljenju, to bi moglo utjecati da se nešto dogodi u koristvoh zemalja na summitu 2006. godine.

"Opravdano smo nezadovoljni", objasnio je Ružin, "jer smo stalno bili ohrabrivani da smo blizu članstva i zato naše nezadovoljstvo moramo predočiti saveznicima i naglasiti da je takva odluka demoralizirajuća utoliko prije što dolazi od SAD-a s kojima smo upravo u Washingtonu potpisali Jadransku povelju koja nam je jamčila ubrzani ulaz u NATO".

Makedonija kao koordinator Jadranske skupine u ovom razdoblju u sljedeća tri i pol mjeseca biti će glasnogovornik nezadovoljstva skupine, ističe Ružin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙