FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović i Bolton o suradnji Hrvatske i SAD-a

NEW YORK,20. rujna 2005.(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utoraku New Yorku s američkim veleposlanikom pri UN-u Johnom Boltonom osuradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima,bilateralnoj suradnji dviju zemalja te potpori SAD-a Hrvatskoj zauključenje u NATO.
NEW YORK,20. rujna 2005.(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak u New Yorku s američkim veleposlanikom pri UN-u Johnom Boltonom o suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, bilateralnoj suradnji dviju zemalja te potpori SAD-a Hrvatskoj za uključenje u NATO.

Prvi susret ministrice Grabar-Kitarović s Boltonom koji je nedavno imenovan na dužnost veleposlanika u UN-u protekao je u "iznimno prijateljskoj atmosferi pune suradnje", rekao je hrvatskim novinarima visoki hrvatski diplomat koji je nazočio susretu na marginama 60. sjednice Opće skupštine UN-a.

Grabar-Kitarović i Bolton razgovarali su o mogućim oblicima suradnje Hrvatske i SAD-a u okviru Ujedinjenih naroda te o suradnji u reformi svjetske organizacije.

Bolton je utjecajan američki diplomat kojega je predsjednik George W. Bush postavio za veleposlanika pri UN-u unatoč protivljenju velikoga dijela američkog Senata očekujući da izvrši snažan pritisak za reformu svjetske organizacije.

Govoreći o nastojanjima Hrvatske da se uključi u euroatlantske integracije, Grabar-Kitarović je zamolila Boltona da svojim utjecajem pridonese što bržem pozivu Hrvatskoj u NATO, rekao je hrvatski diplomat.

Bolton je, dodao je diplomat, obećao "da će to i učiniti" i ocijenio da je Hrvatska napredovala u reformama nužnim za uključenje u Sjevernoatlantski savez.

Hrvatska ministrica opisala je trenutačno stanje u pogledu pristupa Hrvatske Europskoj uniji, a američki veleposlanik izrazio je "puno razumijevanje za hrvatski položaj", rekao je diplomat.

Dvije su strane zaključile da je partnerstvo SAD-a i Hrvatske "čvrsto i stabilno" te da će se suradnja na razini misija pri UN-u nastaviti, rekao je hrvatski diplomat.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je Boltona s doprinosom Hrvatske u okviru antiterorističke koalicije i aktivnostima u Sigurnosnoj inicijativi protiv širenja oružja masovnog uništenja (PSI), kazao je hrvatski diplomat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙