FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington ne predviđa novo širenje NATO-a prije 2008.

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Sjedinjene Države iznijele su ovogatjedna na neformalnom sastanku u Bruxellesu prijedlog da se novisummit Saveza o proširenju ne održi prije 2008. godine, što bi značiloda bi Hrvatska, Makedonija i Albanija do tada morale čekati zapristup.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Sjedinjene Države iznijele su ovoga tjedna na neformalnom sastanku u Bruxellesu prijedlog da se novi summit Saveza o proširenju ne održi prije 2008. godine, što bi značilo da bi Hrvatska, Makedonija i Albanija do tada morale čekati za pristup.

Iz diplomatskih izvora u NATO-u, Hina doznaje da je ta ideja iznesena iznesen na neformalnom druženju veleposlanika NATO-a i da je još daleko od službenog prijedloga. Riječ je o sondiranju terena, a prve konture stajališta o proširenju mogle bi biti naznačene tek na ministarskom sastanku NATO-a u prosincu, dodaje izvor.

Agencije su prenijele izjavu zamjenika podtajnika u State Departmentu, zaduženog za Europu i Aziju Kurta Volkera, koji je rekao: "Mislim da stvari još nisu zreli da bismo razmišljali o proširenju NATO-a ove ili sljedeće godine.

"Mislimo da zainteresirani kandidati još nisu spremni", dodao je, naglasivši da se o pristupanju NATO-u "odlučuje na temelju postignuća". Volker pri tom nije izrijekom naveo zemlje na koje misli, no Hrvatska, Makedonija i Albanija prvi su kandidati za idući krug proširenja Sjevernoatlantskog saveza i pristupanje očekuju do kraja 2006. godine. Zagreb, Skoplje i Tirana potpisali su u svibnju 2003. sa Sjedinjenim Državama Jadransku povelju o suradnji u svrhu brže integracije u NATO.

Ipak, nastavio je Volker, Sjedinjene Države ne žele pokopati njihove nade i predlažu da se na summitu NATO-a 2008. razmotre i njihove kandidature.

France presse doznaje da su Sjedinjene Države u srijedu saveznicima predložile da se do 2008. održe dva summita NATO-a od kojih bi prvi, iduće godine, bio posvećen modernizaciji Saveza, a drugi, dvije godine poslije, razmatranju kandidature nekoliko zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙