FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 2005. na 16. mjestu po globalnoj integraciji

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je izbila na 16. mjesto među62 zemlje rangirane u indeksu globalizacije A.T. Kearneya za 2005.,koji ukazuje na globalnu integraciju zemlje, objavljeno je na webstranici te konzultantske tvrtke.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je izbila na 16. mjesto među 62 zemlje rangirane u indeksu globalizacije A.T. Kearneya za 2005., koji ukazuje na globalnu integraciju zemlje, objavljeno je na web stranici te konzultantske tvrtke.

Ovogodišnji indeks globalizacije A.T. Kearneya pokazuje da se Hrvatska u odnosu na lani popela na ljestvici za sedam mjesta mjereno po kriteriju gospodarske integracije, osobnih kontakata, tehnološke povezanosti i političkog angažmana.

Najviše je ove godine globalno integriran Singapur, preuzevši tako prvu poziciju od Irske, koja je u 2004. bila vodeća. Irska je u 2005. na drugom mjestu, a zatim slijede Švicarska, SAD, Nizozemska, Kanada, Danska, Švedska, Austrija i Finska.

Od zemalja središnje i istočne Europe, među prvih 20 ušla je još jedino Češka, na 15. mjestu, te Slovenija, na 20., obje za jednu poziciju niže nego u 2004.

U nastojanju da obuhvati što više dimenzija globalizacije, indeks mjeri 12 varijabli koje su podijeljene u četiri 'košare': gospodarska integracija, osobni kontakti, tehnološka povezanost i politički angažman. One su izmjerene u 62 zemlje koje zajedno ostvaruju 96 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda i imaju 85 posto svjetske populacije. Indeks nudi pogled u to koje su države globalizirane a koje nisu.

U izvješću se, među ostalim, navodi kako je Hrvatska poskočila za sedam mjesta u indeksu uglavnom zbog povećane razine ulaganja, pri čemu su inozemne izravne investicije porasle 50 posto.

Hrvatska se u izvješću spominje i uz Rumunjsku i Ukrajinu, koje su na 35. i 39. mjestu, četiri mjesta bolje nego lani, kao zemlje koje bi mogle biti uključene u idući krug proširenja EU, a koje su zabilježile rast trgovinskih tijekova u razdoblju između 1999. i 2003. između 26 i 36 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙