FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabljenje uragana Rite potaknulo jačanje dolara

LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Slabljenje uragana Rite iblaga promjena njezina smjera oslabili su strahove da će izravnopogoditi ključne američke naftne rafinerije u Teksasu što je dalopoticaj rastu tečaja američke valute u petak na svjetskim deviznimtržištima.
LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Slabljenje uragana Rite i blaga promjena njezina smjera oslabili su strahove da će izravno pogoditi ključne američke naftne rafinerije u Teksasu što je dalo poticaj rastu tečaja američke valute u petak na svjetskim deviznim tržištima.

Tečaj dolara do podneva je poskupio 0,4 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,2165 dolara. Američka valuta ojačala je i jedan posto prema britanskoj funti, na 1,789 dolara. Švicarski franak oslabio je 0,6 posto, tako da dolar košta 1,279 franak. Japanski jen gotovo se i nije mijenjao, pa dolar stoji 111,14 jena.

Klasifikacija uragana Rite snižena je s 5. na 4. stupanj, istu snagu kao i Katrine kada je pogodila i razorila Louisianu krajem kolovoza. Američke su vlasti upozorile da je put uragana teško predvidljiv, a očekuje se da pogodi američku obalu krajem petka i subotu ujutro.

"Mislim da su oslabile zabrinutosti oko uragana, zbog činjenice da je snižena klasifikacija uragana te da je promijenjen njezin smjer, tako da se možda neće ponoviti Katrina. Ipak, strahovi oko toga nisu posve nestali", ocijenio je raspoloženje na tržištu Mitul Kotecha iz Calyona.

Tečaj eura,pak, pod pritiskom je političkih zabrinutosti nakon što je u četvrtak talijanski ministar gospodarstva Domenico Siniscalso dao ostavku, te zbog političke neizvjesnosti u Njemačkoj nakon izbora. Sve to potiče pitanja oko budućnosti ekonomskih reformi u Europi.

Trgovci su također oprezni uoči sastanka skupine najrazvijenijih država svijeta G7 u Washingtonu u petak, zbog mogućih obnovljenih poziva Kini i ostalim azijskim zemljama da dopuste aprecijaciju svojih nacionalnih valuta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙