FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska je za globalni razvitak, sigurnost i ulogu UN-a

NEW YORK,22. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska se u četvrtak u Ujedinjenimnarodima zauzela za razvitak i suzbijanje siromaštva, jačanje globalnesigurnosti i borbu protiv terorizma te reformiranje svjetskeorganizacije kako bi ona kao ključna institucija mogla odgovoriti naizazove 21. stoljeća.
NEW YORK,22. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska se u četvrtak u Ujedinjenim narodima zauzela za razvitak i suzbijanje siromaštva, jačanje globalne sigurnosti i borbu protiv terorizma te reformiranje svjetske organizacije kako bi ona kao ključna institucija mogla odgovoriti na izazove 21. stoljeća.

"Mislimo da su Ujedinjeni narodi i dalje neophodni za izgradnju boljeg svijeta", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović na 60. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku.

"Svim državama koriste snažni Ujedinjeni narodi", rekla je ona dodajući da male i srednje države najbolje mogu izraziti svoje interese na globalnoj razini upravo u svjetskoj organizaciji.

Podsjećajući da je summit UN-a prošloga tjedna u svom završnom dokumentu donio blaže zaključke o razvitku, globalnoj sigurnosti i reformi UN-a, Grabar-Kitarović je kazala kako dokument treba poslužiti kao polazište za šire i dublje reforme pristupa ključnim izazovima novog stoljeća.

Ona je pozvala na pomoć zemljama u razvoju u postizanju UN-ovih Milenijskh razvojnih ciljeva, na osposobljavanje novih UN-ovih institucija- Vijeća za ljudska prava i Povjerenstva za izgradnju mira te na reformu upravljanja UN-om.

Razvitak je ključna zadaća UN-a, a oprost dugova nerazvijenima i otvaranje tržišta razvijenih zemljama u razvoju pokazuju put naprijed u poticanju razvitka i suzbijanju siromaštva, rekla je Grabar-Kitarović.

Napominjući da sadašnja razina pomoći razvijenih nerazvijenima za ostvarenje Milenijskih ciljeva nije dovoljna, ona se zauzela za učinkovitiju uporabu postojeće pomoći i nove izvore financiranja razvoja siromašnih kako bi mogli ostvariti te ciljeve. UN je prije pet godina usvojio Milenijske razvojne ciljeve, koji uključuju smanjivanje siromaštva i smrtnosti djece te podizanje općeg obrazovanja do 2015 . Njihovo ostvarenje za sada je nejednako- podsaharska Afrika, primjerice, sadašnjim tempom ih neće moći ostvariti u predviđenom roku.

Grabar-Kitarović je kazala kako UN treba predvoditi u okupljanju međunarodne zajednice za stvaranje strategija u suprotstavljanju starim i novim sigurnosnim izazovima posebice terorizmu i organiziranom kriminalu.

Izrazila je žaljenje Hrvatske što nije postignut napredak na području razoružanja i neširenja nuklearnog oružja što se nije našlo u završnom dokumentu summita UN-a.

Naglasivši kako su sigurnost i razvitak povezani, Grabar-Kitarović je podržala stvaranje UN-ova Povjerenstva za izgradnju mira koja treba pomagati državama u obnovi nakon sukoba. Ona je rekla da u to Povjerenstvo treba uključiti male zemlje s iskustvom u prelasku iz sukoba u razvoj, kakvo primjerice ima Hrvatska.

Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska smatra da je neophodna reforma Vijeća sigurnosti UN-a, kako glede broja članova tako i načina rada.

Napominjući da je Hrvatska čimbenik stabilnosti u jugoistočnoj Europi te da pridonosi globalnoj sigurnosti sudjelujući u više od polovice mirovnih operacija UN-a, Grabar-Kitarović je naglasila da je Hrvatska istaknula kandidaturu za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti za razdoblje 2008.-2009.

Ona je također podržala suglasnost postignutu u završnom dokumentu o odgovornosti međunarodne zajednice da zaštiti civile od genocida i ratnih zločina.

Hrvatska je podržala i osnutak UN-ova Demokratskog fonda koji treba poticati demokraciju u zemljama svijeta i već mu dala financijsku potporu.

Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska podupire napore za reformu upravljanja tajništvom UN-a čija je vjerodostojnost načeta nakon korupcijskog skandala u iračkom programu nafta-za-hranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙