FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: suradnja Hrvatske nije potpuna

BERN, 1. rujna 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carle del Ponteu četvrtak je pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje iuhićenje generala Ante Gotovine, ocjenivši kako bi se početakpristupnih pregovora s EU-om negativno odrazio na te napore.
BERN, 1. rujna 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carle del Ponte u četvrtak je pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje i uhićenje generala Ante Gotovine, ocjenivši kako bi se početak pristupnih pregovora s EU-om negativno odrazio na te napore.

Time je naznačila da će Europsku uniju izvijesiti kako Hrvatska suradnja s Haaškim sudom (ICTY) još nije potpuna. "Hrvatska mora konačno pojačati svoje napore da locira i uhiti Antu Gotovinu. Očigledno je da će Hrvatska učiniti još manje da ga locira čim počnu pregovori s Europskom unijom", kazala je Del Ponte u polusatnom govoru koji je održala na Konferenciji o promicanju mira i ljudskih prava u jugoistočnoj Europi, koja se održava u organizaciji švicarskog ministarstva vanjskih poslova u Bernu.

Ona je pohvalila "dobro artikuliranu i dosljednu politiku EU" prema zemljama jugoistočne Europe, ističući kako su izgledi za priključenje Uniji "motor promjena" u tim zemljama, te kako EU ima snagu pokretati reforme u njima.

Pozvala je da se zadrže strogi uvjeti za priključenje novih članica utvrđeni u različitim dokumentima EU, uključujući tzv. Kopenhaške kriterije, kako se ne bi ponovile greške kod primanja zemalja u Vijeće Europe, kada su kriteriji znali biti snižavani.

Zahvalila se EU-u što je kao uvjet za priključenje postavila punu suradnju s ICTY-em.

"Bez snažne podrške EU radu ICTY-a provedba pravde na Balkanu bila bi žalostan neuspjeh. Hrvatska i posebno SCG, surađivale su s ICTY-em samo zahvaljujući međunarodnom pritisku. Njihova suradnja nije savršena, niti potpuna, no ozbiljna poboljšanja koja bilježimo u zadnjih godinu i pol, definitivno su rezultat dobro artikulirane i dosljedne politike EU-a", naglasila je.

Del Ponte se izričito izjasnila protiv početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i SCG-a 8. listopada, dok je Ratko Mladić još na slobodi, rekavši kako bi time bila potvrđena putovnica za nekažnjivost.

Haška tužiteljica kritizirala je Hrvatsku i osvrćući se na stvaranje mitova i "selektivnog sjećanja" na ratna zbivanja iz 90-ih, rekavši da je u kolovozu obilježena 10. godišnjica operacije Oluja, kao "velike herojske oslobodilačke akcije hrvatskih snaga, dok su zločini počinjeni tijekom i nakon nje spomenuti samo marginalno".

"Više od 100 tisuća srpskih civila bilo je prisiljeno otići a više stotina ih je ubijeno, da ne spominjemo pljačke i uništavanje imovine koje je povratak izbjeglica učinilo gotovo nemogućim".

Prema izjavi za Hinu političkog savjetnika haaške tužiteljice Jean Daneile Rucha, s predsjedništvom EU-a još nije dogovoren modalitet idućeg izvješća o suradnji Hrvatske koji će Del Ponte sredinom rujna podnijeti Uniji. Prema njegovim riječima moguća su tri scenarija - da Del Ponte uputi pismo EU, da sudjeluje na sastanku radne skupine za Hrvatsku ili da sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU 3. listopada.

Del Ponte će u poslijepodnevnoj pauzi u radu skupa u Bernu održati konferenciju za novinare.

Na skupu će biti održana i tri okrugla stola na teme pravde za žrtve, povratka imovine izbjegicama i borbe protiv trgovine ljudima u regiji. U radu konferencije sudjeluje i predstojnik Vladina ureda za prognanike, povratnike i izbjeglice Lovre Pejković i Vesna Teršelić, direktorica nevladinog centra za dokumentaciju ratnih zločina Documenta iz Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙