FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Nema odluke da se NATO neće širiti do 2008. godine

NEW YORK,17. rujna(Hina) - Nije donesena nikakva odluka da će širenjeNATO Saveza biti zaustavljeno do 2008. godine, izjavila je hrvatskaministrica vanjskih poslova i europskih integracija KolindaGrabar-Kitarović u petak nakon sastanka ministara vanjskih poslovatriju zemalja Američko-jadranske povelje, Hrvatske, Albanije iMakedonije i američkog državnog podtajnika Nicholasa Burnsa.
NEW YORK,17. rujna(Hina) - Nije donesena nikakva odluka da će širenje NATO Saveza biti zaustavljeno do 2008. godine, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u petak nakon sastanka ministara vanjskih poslova triju zemalja Američko-jadranske povelje, Hrvatske, Albanije i Makedonije i američkog državnog podtajnika Nicholasa Burnsa.

Nakon susreta Grabar-Kitarović je rekla hrvatskim novinarima da je na sastanku bilo riječi o suradnji u okviru Američko-jadranske povelje koja podupire pristupanje Hrvatske, Albanije i Makedonije NATO-u, njihovim perspektivama članstva uz naglasak na individualnom pristupu u skladu s postignućima i reformama svake od zemalja.

Na sastanku su uz Kolindu Grabar-Kitarović i Burnsa sudjelovali njezina makedonska kolegica Ilinka Mitreva i albanski ministar vanjskih poslova Besnik Mustafaj.

"Perspektiva članstva normalno ostaje otvorena. Sjedinjene Države čvrsto podupiru proširenje NATO-a, a u tom smislu i Hrvatsku i ostale države povelje", rekla je hrvatska ministrica.

"Hrvatska je upravo završila treći ciklus MAP-a (Akcijskog plana za članstvo), ulazimo sada u četvrti. Ti su napori ocijenjeni izuzetno pozitivno i Hrvatska se ohrabruje da istom snagom nastavi put na ispunjavanju svih kriterija, od političkih do vojnih, za članstvo u NATO-u", kazala je Grabar-Kitarović.

Dužnosnik američkog State Departmenta Kurt Volker nedavno je u Bruxellesu izjavio da je stajalište Washingtona će se na sljedeće proširenje Saveza morati pričekati do 2008. te da Hrvatska i druge zemlje Jadranske povelje još nisu spremne za NATO i naznačio da bi se u paketu proširenja mogla naći i Ukrajina. "Ovakve izjave od gospodina Burnsa nisam čula. Moram kazati da nisu donešene nikakve odluke kad je riječ o datumima", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska bi željela biti pozvana u NATO na sljedećem summitu Sjevernoatlantskog saveza koji se planira za 2006.

Ministrica Grabar-Kitarović bi se u subotu trebala susresti s britanskim ministrom vanjskih poslov Jackom Strawom čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom. Rekla da postoje naznake da bi se radna skupina za procjenu Hrvatske suradnje s Haškim sudom mogla sastati u New Yorku na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova te da o tome namjerava razgovarati sa Strawom.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova očekuje da će se susresti i sa slovenskim kolegom Dimitrijem Rupelom s kojim je nedavno razmijenila pisma o spornoj granici između Hrvatske i Slovenije kod ušća Dragonje.

"To je sve dio normalne komunikacije između dviju prijateljskih država. Što više razgovora, što više pisama, to bolje", rekla je Grabar-Kitarović.

Ministrica Grabar-Kitarović će od subote sudjelovati na Općoj skupštini UN-a na ministarskoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙