FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski državljani ne mogu se izručiti

BEČ, 22. rujna 2005. (Hina) - U austrijskom Ministarstvu pravosuđapotvrđeno je da su zaprimili zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđaza izručenje 92- godišnjeg Milivoja Ašnera kojeg se sumnjiči da je kaopredstojnik redarstva u Požegi od 1941. do 1942. počinio ratne zločinenad civilnim stanovništvom, uglavnom Židovima i Srbima.
BEČ, 22. rujna 2005. (Hina) - U austrijskom Ministarstvu pravosuđa potvrđeno je da su zaprimili zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje 92- godišnjeg Milivoja Ašnera kojeg se sumnjiči da je kao predstojnik redarstva u Požegi od 1941. do 1942. počinio ratne zločine nad civilnim stanovništvom, uglavnom Židovima i Srbima.

"Točno je da smo dobili zahtjev za izručenjem Milivoja Ašnera, ali ga nije moguće provesti iz razloga što se radi o austrijskom državljaninu koji se po našem zakonu ne može izručiti drugim zemljama", izjavio je za Hinu u četvrtak u Beču glasnogovornik austrijskog Ministarstva pravosuđa Christoph Poechinger.

Dodao je da je austrijsko ministarstvo o tom slučaju dobilo veliku dokumentaciju koja se pomno ispituje kako bi se utvrdilo postoji li osnovana sumnja. Tu imamo veliku potporu Hrvatske, poslano je mnogo materijala koji je preveden, i slijedit će istraga državnog tužiteljstva u Klagenfurtu, rekao je Poechinger.

On je također izjavio da će tužba slijediti kada se sve detaljno preispita i ako se utvrdi da postoji utemeljena sumnja. "Pokrenut će se sudski postupak, pretpostavljam još ove godine", izjavio je Poechinger.

Dokumentacija o slučaju Milivoja Ašnera temelji se na istraživanjima Alena Budaja koji je istraživao povijest Židova u Požegi. Pokrenuta je akcija pod naslovom "Posljednja šansa" kako bi se ratni zločinci iz II. svjetskog rata izveli pred sud. Sredinom prošle godine dokumentacija je predana hrvatskom državnom odvjetništvu a u srpnju ove godine materijal je proslijeđen austrijskom Ministarstvu pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙