FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: poglavarstvo o štetama koje su počinili talijanski dvotrupci

SPLIT, , 22. rujna 2005. (Hina) - Poglavarstvo Splitsko-dalmatinskežupanije na današnjoj je sjednici razmotrilo obavijest o štetama kojesu zbog nedopuštenih brzina počinili talijanski dvotrupci Brodarsketvrtke "Snava", a u manjem opsegu i feriboti Jadrolinije ustarigradskoj luci na Hvaru.
SPLIT, , 22. rujna 2005. (Hina) - Poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije na današnjoj je sjednici razmotrilo obavijest o štetama koje su zbog nedopuštenih brzina počinili talijanski dvotrupci Brodarske tvrtke "Snava", a u manjem opsegu i feriboti Jadrolinije u starigradskoj luci na Hvaru.

Po riječima v. d. ravnatelja Županijske lučke uprave Željka Mišića, oštećenja se procjenjuju na više od četiri milijuna kuna. Potpuno je, rekao je Mišić, potkopana stara operativna obala i prijeti njezino urušavanje, a troškovi sanacije staroga lukobrana procjenjuju se na oko 700.000 kuna, a novoga lukobrana na čak 3,5 milijuna kuna.

Podvodnim snimanjem, po Mišićevim riječima, utvrđeno je da su oštećene utvrdnice oba lukobrana zbog brodova s jakim propulzorima, koji stvaraju tako jak pritisak da dovodi do velikih oštećenja.

Po informaciji predstavnika Lučke kapetanije u Splitu, već četiri puta u posljednjih godinu i pol dana kažnjavani su zapovjednici talijanskih dvotrupaca zbog prebrze vožnje.

Posljednji incident dogodio se 20. srpnja ove godine kod Šolte, gdje je talijanski dotrupac teško oštetio ribogojilište zbog čega je njegov vlasnik podnio privatnu tužbu protiv talijanskog brodara "Snava". Županijsko poglavarstvo zbog tih je slučajeva danas odlučilo pokrenuti inicijativu za izmjenu zakona na temelju kojega se izdaju koncesije za brodske linije, koje izdaje Hrvatska gospodarska komora, a kako je rečeno, o tome nisu obaviještene lučke uprave.

Rečeno je i da će Ministarstvo mora od iduće godine uvesti elektronički oblik kontrole brzine plovila, te će se znatno lakše na djelu hvatati krivci koji zbog nekontrolirane brzine izazivaju razne nevolje na srednjodalmatinskom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙