FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U četvrtak središte Zagreba bez automobila

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - U povodu Europskog tjedna kretanja,grad Zagreb će u četvrtak, 22. rujna, zatvaranjem centra grada zapromet motornim vozilima obilježiti "Dan bez automobila" i timepromovirati zdraviji način kretanja i očuvanje okoliša.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - U povodu Europskog tjedna kretanja, grad Zagreb će u četvrtak, 22. rujna, zatvaranjem centra grada za promet motornim vozilima obilježiti "Dan bez automobila" i time promovirati zdraviji način kretanja i očuvanje okoliša.

Zona zabrane prometa, koja će trajati od 8 do 20 sati, omeđena je ulicama - Trg bana Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Hebrangova - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana Jelačića, najavio je na konferenciji za novinare Stipan Matoš, pomoćnik pročelnika u Uredu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Zona zabrane prometa neće se odnositi za komunalna i interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), vozila za osobe s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, javni gradski prijevoz te za taxije, bicikle i rolere.

I ZET se priključio akciji "Dana bez automobila" te u četvrtak nudi besplatan prijevoz tramvajima, autobusima i uspinjačom. Po Matoševim riječima, uspinjača će tako biti testirana koliko u danu može prevesti putnika, posebice stoga što postoji plan da u budućnosti Gornji grad bude pješačka zona, a za što je preduvjet izgradnja garaže na Tuškancu. U najboljem slučaju, predviđa Matoš, garaža bi bila izgrađena do kraja iduće godine.

Cilj je obilježavanja "Dana bez automobila" promocija zdravijeg načina kretanja, pješačenja i vožnje biciklima, čime bi se smanjio pritisak automobila na centar grada, kao i očuvanje okoliša, kazao je Matoš.

Kako je rekao, do sada je u gradu obilježeno oko 137 km biciklističkih staza, a cilj je da ih bude 300 km, obzirom da broj biciklista raste iz godine u godinu. Danas je oko pet posto putovanja vezano za bicikle a cilj je 10 posto, čime bi se smanjile gužve na prometnicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙