FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tjedan kretanja na temu "Pametno putovanje na posao"

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Europski tjedan mobilnosti (kretanja),od 16. do 22. rujna, ove će godine na temu "Pametno putovanje naposao" obilježiti milijuni građana u više od 930 gradova u Europi idrugim dijelovima svijeta, promičući održivi gradski prijevoz.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Europski tjedan mobilnosti (kretanja), od 16. do 22. rujna, ove će godine na temu "Pametno putovanje na posao" obilježiti milijuni građana u više od 930 gradova u Europi i drugim dijelovima svijeta, promičući održivi gradski prijevoz.

Ovo je četvrta godina održavanja Europskog tjedna mobilnosti, a cilj mu je promovirati načine prijevoza koji ne štete okolišu i potaknuti građane na korištenje alternativnog prijevoza umjesto privatnih automobila, priopćila je Europska komisija.

Alternativni modeli kretanja su biciklizam, javni prijevoz kao i uzimanje u automobil suputnika na zajedničkom pravcu i hodanje.

Europski tjedan mobilnosti počet će 16. rujna konferencijom na visokoj razini u londonskoj gradskoj vijećnici, a kao i proteklih godina, vrhunac tjedna u mnogim će gradovima biti "Dan bez automobila", 22. rujna.

U akciji sudjeluju gradovi i općine iz 25 zemalja članica Europske unije, zemalja EFTA-e, Hrvatske i Rumunjske, kao i iz Brazila, Kanade, Kolumbije, Japana, Tajvana i Venezuele.

Akcije, osim dana bez automobila, uključuju uvođenje novog ili poboljšanog sustava javnog prijevoza, pješačkih zona u središtima grada, biciklističkih staza.

Grad koji je najviše učinio za razvoj održivog prijevoza bit će nagrađen. Ovogodišnji kandidati su Kromeriz u Češkoj, Nantes u Francuskoj i Donostia-San Sebastian u Španjolskoj.

Europski tjedan kretanja pokrenut je 2002. u sklopu kampanje "U gradu, bez mog automobila!". Obilježeva se svake godine i pruža mogućnost gradovima za promociju održivih načina kretanja.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputilo je u 109 gradova u Hrvatskoj pozive za sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja. U pozivu navode kako im je želja da se lokalne vlasti što šire uključe u kampanju podizanjem svijesti građana, posebice što je ovo godina provedbe Kyoto protokola.

U kampanju obilježavanja Europskog tjedna kretanja uključile su se i nevladine udruge, među kojima je i najveća ekološka udruga Zelena akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙