FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: najavljen program Europskog tjedna kretanja, od 16. do 22. rujna

RIJEKA,14. rujna 2005.(Hina) - U riječkoj gradskoj upravi danas jepredstavljen program "Europskog tjedna kretanja u gradu bezautomobila" koji će ove godine u Rijeci biti obilježen od 16. do 22.rujna pod sloganom "Pametno putovanje na posao".
RIJEKA,14. rujna 2005.(Hina) - U riječkoj gradskoj upravi danas je predstavljen program "Europskog tjedna kretanja u gradu bez automobila" koji će ove godine u Rijeci biti obilježen od 16. do 22. rujna pod sloganom "Pametno putovanje na posao".

Cilj je Europskog tjedna kretanja, pokrenutog 2002., poticanje rasprave o promjeni načina kretanja u urbanim sredinama te manjem korištenju automobila u svakodnevnom kretanju građana. Posljednji dan Europskog tjedna kretanja, 22. rujna, proglašen je Danom bez automobila.

Glavnom temom "Pametno putovanje na posao" želi se promicati održivi način putovanja na posao i u školu te poticati alternativne oblike kretanja kao što su biciklizam, hodanje, javni prijevoz te uzimanje suputnika u automobil. Ta bi akcija trebala smanjiti prometne gužve, onečišćenje okoliša i efekt staklenika te poboljšati zdravlje i kvalitetu života građana.

U sklopu Europskog tjedna kretanja u Rijeci će biti održano više edukativnih akcija, promocija filmova za djecu i mlade, biciklijada, romobilijada, radioemisije i nagradne igre. Građanima će biti podijeljeni informativni letci s rezultatima ankete o mobilnosti građana, a bit će provedena još jedna anketa o korištenju javnog gradskog prijevoza.

Posljednjeg dana tjedna kretanja bit će predstavljena mogućnost parkiranja automobila na parkiralištu izvan središta grada odakle bi se vlasnici automobila do središta vozili javnim prijevozom. Korisnici takvog parkirališta besplatno bi koristili javni prijevoz do središta grada.

Po rezultatima ankete o mobilnosti građana, koja je provedena u travnju, svibnju i lipnju ove godine na 818 osoba, njih 65 posto svakodnevno pješači, u prosjeku učine 1,6 putovanja na dan i prijeđu 4,5 kilometara.

Automobil svakoga dana koristi 56 posto ispitanika, u prosjeku dva puta na dan, a prijeđu po 19,5 kilometara. Gradski prijevoz svakodnevno koristi 48 posto ispitanika, dva puta na dan, a njime prijeđu u prosjeku 13,5 kilometara.

Motocikl koristi šest posto osoba, a dnevno u prosjeku prijeđu po 18 kilometara. Najviše pješače učenici koji su i najbrojniji korisnici gradskog prijevoza, rezultati su ankete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙