FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Šuvakovićev Pojmovnik suvremene umjetnosti

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Pojmovnik suvremene umjetnosti MiškaŠuvakovića, beogradskog povjesničara umjetnosti u nakladi Horetzky iVlees&Beton iz Ghneta (Belgija), predstavljen je danas u muzejuMimara.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Pojmovnik suvremene umjetnosti Miška Šuvakovića, beogradskog povjesničara umjetnosti u nakladi Horetzky i Vlees&Beton iz Ghneta (Belgija), predstavljen je danas u muzeju Mimara.

Knjiga u obliku pojmovnika (892 pojma) donosi iscrpne opise, objašnjenja i interpretaciju pojmova koji izražavaju i određuju teoriju i umjetnost 20. stoljeća s ciljem njihove konstektualizacije - odnosa likovne umjetnosti i ostalih medija kreativnog izraza prema znanosti i ideologiji, istaknuto je na predstavljanju.

Po riječima Sonje Uzelac Briski, pojmovi su obrađeni kao zasebne tematske cjeline o pojavama u svijetu i kod nas, s težištem na umjetnosti i teoriji umjetnosti nakon 1950.

U uvodnom dijelu knjige su tekstovi Sonje Uzelac Briski "Umjetnost u doba teorije", tekst "Teme moderne i postmoderne umjetnosti" Ješe Denegrija i Šuvakovićev "Suvremena umjetnost i teorija".

Slijedi glavni dio knjige pojmovnik suvremene umjetnosti, zatim popis literauture koji sadrži više od 2000 bibliografskih jedinica za koji su promotori rekli da je dragocjen za povjesničare umjetnosti, umjetnike, znanstvenike i filozofe.

U ime nakladničke kuće Vlees&Beton o knjizi je govorio Mil De Kooning, profesor na Odjelu za arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Gentu, Ranko Horetzky u ime Naklade Horetzky i autor Šuvaković.

Miško Šuvaković (Beograd, 1954.) objavio je petnaestak knjiga s područja umjetnosti, filozofije, primijenjene estetike, poetike i stilistike te je priredio više autorskih izložaba iz područja suvremene umjetnosti, modernizma i postmodernizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙