FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O projektu EUROPE 2020 - Danas za sutra/Today for Tomorrow

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - O projektu paneuropskoga natjecanja ugrafičkome dizajnu "EUROPE 2020 - Danas za sutra/Today for Tomorrow"danas su na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrtgovorili predstavnici organizatora - Ministarstva vanjskih poslova ieuropskih integracija, Hrvatskoga dizajnerskog društva te inicijatortoga projekta dizajner Boris Ljubičić.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - O projektu paneuropskoga natjecanja u grafičkome dizajnu "EUROPE 2020 - Danas za sutra/Today for Tomorrow" danas su na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt govorili predstavnici organizatora - Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatskoga dizajnerskog društva te inicijator toga projekta dizajner Boris Ljubičić.

Po riječima Jasne Milete, pomoćnice ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za informiranje i obrazovanje, taj je projekt primjer promišljanja Europe kroz kulturni dijalog i pokazuje da je u tome dijelu kulturnoga djelovanja Hrvatska putpuno integrirana u Europu.

Prvi put to je natjecanje organizirano 2002. s ciljem da istaknuti europski dizajneri - okupljeni na jednome mjestu - daju svoj doprinos promišljanju zajedničke budućnosti europskoga kontinenta putem grafičkoga oblikovanja i ponude originalna rješenja na zadanu temu

Konferencija je priređena pred večerašnje otvorenje izložbe na kojoj će biti svečano dodjeljene i nagrade koje je proglasio međunarodni žiri kojemu je predsjedao francuski dizajner Pierre Bernard.

Pobjednica toga drugoga natjecanja je hrvatska dizajnerica Alenka Lalić, drugu je nagradu dobila austrijska dizajnerica Angie Rattay, a treću hrvatski dizajneri Nebojša Uglješić i Marko Čižmešinkin.

Laureati su odabrani između 56 radova 37 dizajnera iz 11 država sa svih kontinenata koji su se odazvali na natječaj otvoren od 13. travnja do 4. srpnja ove godine i bit će predstavljeni na izložbi koju će ugostiti Muzej za umjetnosti i obrt čiji je ravnatelj Miroslav Gašparović podsjetio da je unaprjeđivanje hrvatskoga dizajna jedna od misija te muzejske kuće.

Predsjednica Hrvatskoga dizajnerskog društva Ira Payer istaknula je da ta izložba pripada nizu onih koje pokazuju značaj dizajna kao područja koje otvara pitanja i anticipira buduće probleme. Dodala je da sloganom "dizajn je umjetnost koja generira profit" hrvatski dizajneri nastoje ukazati da je dizajn važan za Hrvatsku i da joj može pomoći.

Boris Ljubičić podsjetio je pak da je na ideju o tom paneuropskom natjecanju došao zbog zaključka da "stara dama Europa" zapravo nema vizualni identitet i da bi dizajn mogao biti ona snaga koja će objediniti stari kontinent.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙