FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jarnjak primio slovačkog načelnika Glavnog stožera

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Odbora za unutarnjupolitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak primioje danas u službeni posjet načelnika Glavnoga stožera Oružanih snagaSlovačke Republike, general-pukovnika L'ubomira Bulika, priopćeno jeiz saborske Službe za odnose s javnošću.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak primio je danas u službeni posjet načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Slovačke Republike, general-pukovnika L'ubomira Bulika, priopćeno je iz saborske Službe za odnose s javnošću.

Tom prigodom Jarnjak je rekao da Hrvatska i Slovačka imaju izuzetno dobre odnose i da Hrvatska Slovačku doživljava kao istinskog prijatelja i strateškog partnera u zajedničkoj europskoj budućnosti. Istaknuo je da su hrvatski strateški vanjskopolitički ciljevi ulazak u EU i NATO savez.

U reorganizaciji svojih oružanih snaga Hrvatska je slijedila i slijedi standarde NATO-a i u ovom trenutku po stupnju spremnosti, obučenosti i organiziranosti oružanih snaga, spremna je za ulazak u taj vojni savez, ustvrdio je Jarnjak. Rekao je da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nadzire zakonitost rada svih sigurnosnih službi u Hrvatskoj i matični je saborski odbor za teme unutarnjih poslova i obrane kad je riječ o donošenju strateških dokumenata u Hrvatskom saboru.

Naglasio je da je specifičnost hrvatskih oružanih snaga i čitavog sigurnosnog sustava u tome što je nastao i razvijao se u vrijeme Domovinskog rata. Zaključio je da Hrvatski sabor daje punu potporu Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu obrane u reformi i reorganizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske.

General pukovnik L'ubomir Bulik rekao je da je Hrvatska napravila kvalitetnu reformu oružanih snaga, a po svojoj strukturi ministarstva obrane Slovačke i Hrvatske su vrlo slična.

Naglasio je važnost parlamentarne potpore reformi oružanih snaga, kao i stabilnosti proračuna. Konstatirao je da bilateralna suradnja Slovačke i Hrvatske na ovom području u potpunosti slijedi zacrtani plan. Slovačka će od 1. siječnja 2006. godine imati profesionalnu vojsku, a važnu ulogu pritom ima logistika čija je zadaća pronaći način kojim će se zamijeniti uloga ročnika, a razviti profesionalni vojnik i dočasnik, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙