FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petnaesta obljetnica Antiterorističke jedinice Lučko

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - U sjedištu prve hrvatske oružanepostrojbe Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ), danas je u Lučkomsvečano obilježena 15. obljetnica njezina utemeljenja.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - U sjedištu prve hrvatske oružane postrojbe Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ), danas je u Lučkom svečano obilježena 15. obljetnica njezina utemeljenja.

Smotru svečano postrojene jedinice, ispred ratnih pripadnika postrojbe i roditelja poginulih pripadnika ATJ Lučko, izvršio je zamjenik ravnatelja policije Jakov Bukvić kojem je prijavak predao zapovjednik postrojbe Alen Klabot.

Obraćajući se nazočnima Klabot je podsjetio kako je na današnji dan 7. rujna 1990. u Lučkom osnovana prva postrojba nove demokratske hrvatske vlasti, a pripadnici postrojbe stavili su vlastite živote na raspolaganje za stvaranje samostalne i suverene Hrvatske.

ATJ Lučko je tijekom Domovinskog rata sudjelovala na svim bojištima te je osiguravala hrvatsko vrhovništvo i važne državne objekte, napomenuo je Klabot dodavši kako je postrojba do sada prošla i mirnodopski preustroj.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak podsjetio je kako je postrojba ATJ Lučko utemeljena "u vremenima kad su svi mislili da neće biti Hrvatske ni hrvatstva".

"Zbog svega što ste napravili možete biti ponosni", rekao je Jarnjak obraćajući se pripadnicima ATJ Lučko, te istaknuvši kako su se te postrojbe bojali svi neprijatelji Hrvatske.

Napomenuo je i kako danas u Hrvatskoj nema rata ali se vodi borba protiv kriminala, podsjetivši pri tom na oružanu pljačku koja se prije dva dana dogodila usred dana u središtu Zagreba, u Zvonimirovoj ulici, i gdje je "demonstrirana sila". "S njima nema pomirbe", kazao je Ivan Jarnjak.

Zamjenik ravnatelja policije Jakov Bukvić podsjetio je na "prva vatrena krštenja ATJ Lučko" koja je kao elitna jedinica imala posebne zadaće u ratu.

Od 66 stradalih pripadnika, njih 14 poginulo je za Domovinu, a 52 pripadnika ATJ bila su ranjena.

Pred svečano postrojenom postrojbom zaslužnim pripadnicima ATJ - Lučko Stjepanu Džiniću, Dragutinu Pavliću, Berislavu Gariću, Kruni Mikolinčiću, Alenu Rabiću i Vladimiru Počekalu - uručena su priznanja, a nakon darova ratnim pripadnicima postrojbe, zamjenik ravnatelja policije Jakov Bukvić i zapovjednik ATJ Lučko položili su vijenac ispred spomenika poginulim pripadnicima.

Svetu misu zadušnici za poginule predvodio je kancelar Vojnoga ordinarijata vlč. Anđelko Kaćunko. On je govoreći o terorizmu podsjetio kako se Hrvatska branila od terorista u Domovinskom ratu.

"Gdje smo tako brzo naučili umijeća da smo mogli savladati taj terorizam," zapitao se Kaćunko, te naglasio kako su naše vještine bile "utemeljene u Bogu i evanđelju".

"Naši junaci su bili školovani na najboljim sveučilištima - ta su sveučilišta bile obitelji, a predavči u njima naše majke. U borbi protiv duhovnoga terorizma, buduće naraštaje možemo pripremiti samo u svojim obiteljima," dodao je kancelar Vojnoga ordinarijata vlč. Anđelko Kaćunko.

Poslije svete mise mladi pripadnici ATJ Lučko izvodili su taktičko-pokaznu vjedžbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙