FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još neizvjesne sankcije protiv dužnosnika SDS-a u BiH

SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Ured srpskog člana Predsjedništva Bosne iHercegovine Borislava Paravca u srijedu nije izrijekom potvrdio ali niopovrgnuo mogućnost njegove smjene koju su najavili lokalni mediji.
SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Ured srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislava Paravca u srijedu nije izrijekom potvrdio ali ni opovrgnuo mogućnost njegove smjene koju su najavili lokalni mediji.

Paravčev savjetnik Drago Vuković je u izjavi koju je prenio BH Radio 1 kazao kako takva informacija "ne zaslužuje komentar".

"Žalosna bi to bila država u kojoj se član državnog Predsjedništva smjenjuje zbog uplate dvije tisuće maraka na račun stranke čiji je potpredsjednik", kazao je Vuković.

TV Federacije BiH (FTV) u utorak je najavila smjenu Paravca ne navodeći razloge koji bi visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna motivirali na takav postupak.

U izjavi koju je dao Vuković naslućuje se ipak kako u Paravčevu uredu drže da bi razlog smjene, ako do nje doista dođe, mogla biti nedopuštena uplata oko 1200 eura na račun ogranka Srpske demokratske stranke (SDS) u Doboju.

Računi ove stranke su blokirani kao kaznena mjera zbog nedovoljne suradnje s Haškim tribunalom, a sve uplate veće od 150 konvertibilnih maraka moraju se posebno prijaviti, što Paravac nije učinio.

Ashdown je nakon toga tražio očitovanje Paravca o ovom postupku, a on se pravdao tvrdnjom kako odgovorni u SDS-u njegovu uplatu nisu proknjižili na propisani način.

"Dnevni avaz" u srijedu spekulira kako bi Paravac ipak na meti "za odstrjel" bio prije svega zbog neuspjelih pregovora o reformi policije u BiH koju su zakočili upravo dužnosnici iz SDS-a.

Kao druga osoba na mogućem popisu za izricanje kazni naveden je ministar unutarnjih poslova RS Darko Matijašević, koji je bio istaknutim protivnikom prijenosa policijskih ovlasti s entitetske na državnu razinu.

Matijašević je u proteklih desetak dana dva puta oštro upozoren od dužnosnika međunarodne zajednice u BiH da se policija u RS pod njegovim vodstvom više bavi politikom nego policijskim poslovima.

Zamjenik visokog predstavnika Lawrence Butler i povjerenik Policijske misije Europske unije u BiH (EUPM) Kevin Carty na to su Matijaševića pismeno upozorili ocijenivši posebice neprimjerenim učestalo održavanje konferencija za novinstvo na kojima predstavnici MUP-a RS iznose podatke o istragama o ratnim zločinima što još uvijek traju, čime se izravno ugrožava tijek istražnog postupka.

Veleposlanik Butler zatražio je Matijaševićevo pismeno očitovanje o razlozima za takve javne istupe.

Prvi policajac RS je, međutim, Ashdownovu zamjeniku, u pisanom odgovoru upućenom u utorak poslije podne, poručio kako "neće dobiti izveštaj o postupanju u navedenim slučajevima" jer na to imaju pravo samo vlada i Narodna skupština RS. Matijašević je izvijestio Butlera kako bi informacije od njega mogao dobiti eventualno o "pitanjima od zajedničkog interesa".

Prepisku sa zamjenikom visokog predstavnika ministar unutarnjih poslova RS zaključio je pozivom Butleru da dođe u Banju Luku "kako bi ostvarili i formalno upoznavanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙