FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 15. rujna

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 15. rujna.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 15. rujna.

NEW YORK - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od 15. do 22. rujna u New Yorku gdje će sudjelovati na 60. sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Ministrica će tijekom boravka u New Yorku održati niz bilateralnih susreta.

Grabar-Kitarović će održati govor na sastanku na vrhu Pokreta nesvrstanih, kao ministrica zemlje promatrača, te predavanje post-diplomantima i doktorantima na Sveučilištu Columbia, na temu "Hrvatska vanjska politika: Izazovi i mogućnosti". Govorit će i na sastanku "Zajednice demokracije" te na Konferenciji o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa.

ZAGREB- Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić otputovat će u četvrtak u posjet Crnoj Gori na službeni poziv crnogorske ministrice kulture i medija Vesne Kilibarda.

Jedna od tema razgovora bit će mogućnosti kulturne razmjene umjetnika iz Hrvatske i Crne Gore. Ministar Biškupić govorit će na otvorenju retrospektivne izložbe o umjetničkom stvaralaštvu hrvatskog crtača i grafičara Dimitrija Popovića u Plavom dvorcu u Vladinom domu na Cetinju.

DEN HAAG - Statusna konferencija o stanju u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj Mile Martića, za kojeg je Tužiteljstvo ICTY-a predložilo zajedničko suđenje s Vojislavom Šešeljem i čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovicom Stanišićem i Frankom Šimatovićem Frenkijem, koje se tereti za organiziranje, naoružavanje i vođenje pobune Srba u Hrvatskoj u prvoj polovici 90-ih i zločine koje su srpske snage počinile protiv hrvatskih civila na okupiranim područjima.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). U tijeku je tužiteljevo protuispitivanje svjedoka obrane Vojislava Šešelja, predsjednika Srpske radikalne stranke, najveće oporbene stranke u Srbiji, koji u haškom pritvoru čeka početak suđenja za ratne zločine protiv nesrba počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

LJUBLJANA- Institut za strateška istraživanja iz Ljubljane u četvrtak organizira savjetovanje o slovensko-hrvatskim odnosima i pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Na savjetovanju organiziranom pod nazivom "Slovenia-Croatia - frustrated partners" govorit će i hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo. Teme rasprave su među ostalim pitanje hoće li Hrvatska do kraja ove godine početi pristupne pregovore s EU-om, može li doći do odgode i kako bi to utjecalo na slovensko-hrvatske odnose, kako Hrvatska ispunjava ciljeve iz programa suradnje s Međunarodnim monetarnim fondom, te "koja je cijena" sadašnjih prijepora u međudržavnim odnosima s Hrvatskom za Sloveniju.

LJUBLJANA- Izaslanstvo zapovjedništva kopnenih snaga Hrvatske vojske na čelu s general-pukovnikom Marjanom Marekovićem počelo je u srijedu trodnevni posjet slovenskim oružanim snagama. Svrha posjeta je želja za jačanjem bilaterale suradnje na vojnom području, osobito na provedbi reformi i suradnje u međunarodnim mirovnim operacijama.

NEW YORK - Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a bivši američki predsjednik Bill Clinton organizira konferenciju o velikim globalnim problemima, tzv. Clintonovu inicijativu, o siromaštvu, klimi, korupciji, vjerskim i etničkim sukobima, u čijem će radu sudjelovati i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, sudionik sastanka Opće skupštine UN-a.

NEW YORK - Izraelski premijer Ariel Sharon treba održati prvi govor pred Općom skupštinom UN-a.

BEOGRAD - Pred Vijećem za ratne zločine nastavlja se suđenje 16-orici pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari u studenome 1991. godine.

SAN SEBASTIAN - Počinje Međunarodni filmski festival u San Sebastianu (do 24. rujna).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nenad Zlatović

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Domagoj Janković, Darko Vlahović

Večer: Duška Gerić Koren

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙