FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 20. rujna

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 20. rujna.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 20. rujna.

NEW YORK - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Grabar-Kitarović će u utorak govoriti na interaktivnoj raspravi na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova pokreta nesvrstanih. Hrvatska ministrica bi se na rubu Opće skupštine UN također trebala sastati s ministricom vanjskih poslova Austrije Ursulom Plassnik, norveškim ministrom vanjskih poslova Janom Peterstenom i ministrom vanjskih poslova Bugarske Ivailom Kalfinom. Programom ministrice predviđen je i njezin susret s predstavnicima američke židovske organizacije American Jewish Commitee.

DEN HAAG - Vijeće za prepuštanje predmeta Haškog suda (ICTY) održat će raspravu o prijedlogu Tužiteljstva da se suđenje bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Pašku Ljubičiću, optuženom za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima, ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine. Sukladno 'izlaznoj strategiji' ICTY-a koja predviđa da se u Haagu sudi samo najvišim vojnim i političkim dužnosnicima optuženima za ratne zločine, Tužiteljstvo je predložilo da se "predmet Ljubičić" ustupi sudu u BiH, na čijem teritoriju su počinjeni zločini za koje ga se tereti. Njegov branitelj, zagrebački odvjetnik Tomislav Jonjić, usprotivio se tom prijedlogu tražeći da se Ljubičiću sudi u Haagu, gdje je nakon četiri godine čekanja sve spremno za početka procesa, dok bi prepuštanje BiH donijelo nove odgode. Alternativno je predložio ustupanje suđenja Hrvatskoj, čiji je Ljubičić državljanin. Na raspravi će optužba i obrana usmeno obrazložiti argumente iznesene u podnescima.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). Na današnjoj sjednici Milošević treba dovršiti dodatno ispitivanje svjedoka obrane Vojislava Šešelja, čelnika srpskih radikala i haškog optuženika, čije je 13-dnevno svjedočenje puno više koristilo Miloševićevim tužiteljima nego obrani. Osim što se pokazao kao loš svjedok obrane, Šešelj je bio loš svjedok i u vlastitoj stvari, iznoseći niz samooptužujućih dokaza unatoč upozorenjima da to nije dužan činiti. Njegov protuslovni iskaz ipak je najviše glavobolje donio sucima, čije brojne molbe, upozorenja i prijetnje nisu uspjele nagnati Šešelja da smanji proizvodnju decibela u sudnici i stiša svoje zaglušujuće monologe. Kod odabira raspravnog vijeća koje će suditi njemu, ICTY bi trebao dati prednost sucima slabijeg sluha, naručiti posebnu kabinu za optuženog ili posegnuti za nekim drugim tehničkim rješenjem.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom bosanskog Srbina Sredoja Lukića (44), optuženog 1998., zajedno s rođakom Milanom Lukićem i Mitrom Vasiljevićem, za niz ratnih zločina počinjenih protiv bošnjačkog stanovništva na širem području Višegrada u razdoblju od 1992. do 1994., uključujući ubojstva, mučenja, napade na civile, pljačku i uništavanje njihove imovine. Sredoje Lukić predao se 13. rujna vlastima u Beogradu, odakle je prebačen u Republiku Srpsku, a zatim u Haag.

NEW YORK - Trebao bi se sastati Kvartet za Bliski istok - SAD, Rusija, EU i UN - i razgovarati o izraelskom povlačenju iz Gaze. Na sastanku će razgovarati o stanju u mirovnom procesu i razmatrati sredstva za njegovo pospješenje.

KIJEV - Ukrajinski parlament glasovat će o kandidaturi Jurija Jehanurova za novog premijera. Predsjednik države Viktor Juščenko je početkom rujna smijenio vladu Julije Timošenko zbog korupcije. Jehanurov nije član nijedne stranke, a dosad je bilo guverner industrijske regije Dnjepropetrovsk.

LONDON - Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke sastat će se s čelnicima muslimanske zajednice kako bi utvrdili stanje nakon terorističkih napada u srpnju.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Đurđa Beraković

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović, Domagoj Janković

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel.: **385-1-4808645

Fax:. **385-1-4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙