FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: londonski bombaši prije akcije izveli izviđanje

LONDON, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Trojica od četvoricelondonskih bombaša samoubojica izvela su generalnu probu u britanskojmetropoli tjedan dana prije nego li su se raznijeli na prometnimputničkim postajama usmrtivši 52 osobe, objavila je u utorak policija.
LONDON, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Trojica od četvorice londonskih bombaša samoubojica izvela su generalnu probu u britanskoj metropoli tjedan dana prije nego li su se raznijeli na prometnim putničkim postajama usmrtivši 52 osobe, objavila je u utorak policija.

Peter Clarke, čelnik britanskog antiterorističkog odjela, kazao je novinarima da su nadzorne kamere 28. lipnja na relevantnim postajama snimile trojicu od četvorice bombaša u gotovo četverosatnom obilasku Londona sredstvima javnoga prijevoza.

"Očito se nameće misao da su izviđali teren. Znamo da je to dio terorističke metodologije", rekao je Clarke i dodao "Bila je to simulacija".

Četvorica britanskih muslimana - Shehzad Tanweer, Hasib Hussain, Mohammed Sidique Khan i Germaine Lindsay aktivirali su bombe kućne izrade skrivene u naprtnjačama na tri postaje podzemne željeznice te na jednoj autobusnoj postaji 7. srpnja.

Prema Clarkeu bombe na bazi peroksida bile su izrađene u sofisticiranoj "tvornici bombi" u Leedsu na sjeveru Engleske a u Luton su bile prebačene u hladnjacima.

Clarke je dodao da nema indicija koje bi upućivale na postojanje petog bombaša koji se nije pojavio.

U video poruci objavljenoj u ponedjeljak Ayman al-Zawahri, drugi čovjek u lancu zapovijedanja terorističkom mrežom al Qaidom, ustvrdio je da je mreža izvela napade kako bi zadala udarac "britanskoj aroganciji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙