FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici stvorili matične stanice iz stanica kože

WASHINGTON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici sustvorili nove matične stanice embrija iz običnih stanica kože,objavili su američki stručnjaci u utorak.
WASHINGTON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici su stvorili nove matične stanice embrija iz običnih stanica kože, objavili su američki stručnjaci u utorak.

Nadaju se da će njihova metoda, kojom se matične stanice stapaju sa stanicama kože i kostiju, jednoga dana omogućiti specifične medicinske tretmane za koje neće biti potrebna tehnologija kloniranja.

To nadalje znači da bi se korisne stanice mogle stvoriti bez korištenja ljudskih jajašaca i bez kloniranja ljudskih embrija, kojima se protivi dio američke javnosti uključujući predsjednika Georgea Busha.

No, tim znanstvenika s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard upozorava da njihova metoda još nije spremna za primjenu na ljudima.

Matične stanice osnovne su tjelesne stanice iz kojih nastaju sva tkiva, organi i krv. Najprilagodljivije su one iz embrija starog jedan dan.

Znanstvenici se nadaju da bi jednoga dana matične stanice embrija mogle poslužiti kao savršeni transplantati za liječenje bolesti kao što su tumori, Parkinsonova bolest i različite ozljede.

Međutim, budući da se dio javnosti protivi uništavanju ili eksperimentiranju na tom tipu stanica, američki zakoni zabranjuju državno financiranje takvih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙