FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvodina: predsjednik vlade upozorava na ugroženost autonomije

NOVI SAD,25 .kolovoza 2005.(Hina) - Predsjednik vlade Vojvodine BojanPajtić ocijenio je u četvrtak da Vlada i Skupština Srbije sistemskinegiraju nadležnosti pokrajine i pokušavaju djelomice ukinuti njenuautonomiju, priopćeno je iz ureda za informiranje vojvođanske vlade.
NOVI SAD,25 .kolovoza 2005.(Hina) - Predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocijenio je u četvrtak da Vlada i Skupština Srbije sistemski negiraju nadležnosti pokrajine i pokušavaju djelomice ukinuti njenu autonomiju, priopćeno je iz ureda za informiranje vojvođanske vlade.

U priopćenju se kaže kako je Pajtić na to ukazao u razgovoru s dužnosnicima ureda europske komisije u SCG, uz ocjenu da je riječ o "antieuropskom trendu" koji se "vidi kroz usvajanje zakona o vladi i o državnoj upravi, kojima je srbijanskoj vladi dato pravo da protivno ustavom predviđenog načela ukida odluke pokrajinskih organa".

Pored Zakona o radiodifuziji to se vidi i po odluci o restrukturiranju Naftne industrije Srbije (NIS) koja je u skupštini Srbije usvojena "bez strategije za rekonstruiranje te kompanije, bez neophodnog konsenzusa s lokalnim samoupravama, stručnom javnošću, sindikatima i pokrajinskim organima vlasti", iako se 90 posto kapaciteta NIS-a nalazi na teritoriji Vojvodine", rekao je Pajtić u priopćenju.

Inače, zbog glasovanja o zakonu o restrukturiranju NIS-a u Skupštini Srbije, vojvođanska vlada je u četvrtak pred Vrhovnim sudom Srbije zatražila zaštitu prava građana Vojvodine. Ako inicijativa ne uspije, kao i zbog "više slučajeva zanemarivanja Vojvodine, njenih ustanova i interesa", ponovo će biti organizirani ulični prosvjedi kao krajem devedesetih, rekao je predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić novinarima u srijedu najavljujući zahtjev Vrhovnom sudu Srbije.

Vojvodina želi da 80 posto vrijednosti NIS-a i dalje ostane na teritoriji Vojvodine, te dobije odgovarajući iznos od privatiziranja rafinerija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙