FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonski predsjednik oštro reagirao na povlačenje tjeralice protiv Krasnićija

SKOPLJE, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Makedonski predsjednik BrankoCrvenkovski u srijedu je oštro reagirao na odluku suda u Skoplju, kojeje u utorak ukinulo međunarodnu tjeralicu i mjeru pritvora za AgimaKrasnićija, ocijenivši to negiranjem pravnog poretka i kršenjem ustavaako se dokažu optužbe protiv Krasnićija.
SKOPLJE, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski u srijedu je oštro reagirao na odluku suda u Skoplju, koje je u utorak ukinulo međunarodnu tjeralicu i mjeru pritvora za Agima Krasnićija, ocijenivši to negiranjem pravnog poretka i kršenjem ustava ako se dokažu optužbe protiv Krasnićija.

Protiv Krasnićija je vodi sudski postupak zbog kaznenih djela protupravnog lišavanja slobode građana, teških razbojništava, izazivanja opće opasnosti i nelegalnog posjedovanja oružja. Dobrila Kacarska, sutkinja Osnovnog suda I u Skoplju izjavila je u utorak da protiv Kasnićija nije obustavljen postupak nego je odlukom Suda samo ukinuta mjera pritvora i povučene su domaća i međunarodna tjeralica.

Krasnići i njegova skupina opirali su se uhićenju te su više mjeseci okupirali selo Kondovo, u kojem su se utvrdili i odakle su prijetili oružjem policiji i svim neželjenim gostima, posebno novinarima. Trojicu policajaca koji su pokušali ući u selo, pretukli su. Odmah nakon odluke suda o ukidanju tjeralice i pritvora, Krasnići je sa skupinom napustio selo Kondovo.

Predsjednik Crvenkovski je izrazivši zabrinutost zbog odluke suda o ukidanju tjeralice i mjere pritvora kazavši kako je suprotna zaključcima makedonskog nacionalnog Vijeća sigurnosti. Naglasivši kako je odluka suda negiranje pravnog poretka i kršenje ustava ako se dokažu optužbe protiv Krasnićija, Crvenkovski je u srijedu zatražio od makedonske vlade i Osnovnog suda da hitno raščiste novonastalu situaciju.

Negodovanje odlukom suda i, kako je rečeno, mogućim oslobađanjem Krasnićija od svih optužbi izrazila je i vladajuća stranka Socijaldemokratski savez, dok je oporbena koalicija Treći put priopćila da se radi o izvanrednoj amnestiji Krasnićija koji je u najavljenoj rekonstrukciji makeodnske vlade predviđen da bude ministar.

O iznenadnoj i tajnovitoj amnestiji Krasnićija dnevni list Dnevnik u srijedu iz svojih izvora piše da je zamjenik ministra MUP-a Fatmir Dehari organizirao susret Krasnićija s istražnim sucem kome je obećao da će biti u svako doba dostupan sudskim organima, nakon čega je sud izdao nalog MUP-u da ukine međunarodnu tjeralicu protiv njega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙