FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa o parlamentarnim izborima u Njemačkoj

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Europske prijestolnice zabrinuto praterezultate njemačkih parlamentarnih izbora koji su završili mrtvomutrkom vladajućeg SPD-a kancelara Gerharda Schroedera i oporbenogbloka CDU/CSU koji vodi Angela Merkel.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Europske prijestolnice zabrinuto prate rezultate njemačkih parlamentarnih izbora koji su završili mrtvom utrkom vladajućeg SPD-a kancelara Gerharda Schroedera i oporbenog bloka CDU/CSU koji vodi Angela Merkel.

U reakcijama koje prenose agencije poziv je i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa socijaldemokratskom kancelaru Schroederu i njegovoj političkoj protivnici Merkel, da hitno razriješe mrtvu utrku.

Prema zadnjim podacima konzervativni blok CDU/CSU u blagoj je prednosti s osvojenih 36.5 posto glasova dok je SPD ostvario 34 posto glasova. Stranka Liberala (FDP) osvojila je 9.8, a Stranka zelenih i Lijeva stranka po 7.9 posto glasova.

"Kao predsjednik EK obvezan sam u ime europskih institucija zatražiti od njemačkih političkih vođa da što je prije moguće pronađu rješenje", rekao je Barroso u Europskom parlamentu.

Duže političko žongliranje u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji EU moglo bi zaustaviti proces donošenja odluka unutar 25-orice, a odluke su nužne za oživljavanje stagnirajuće europske ekonomije.

Njemački listovi predviđaju kaos i "rat kancelara", a britanski mediji prenose krajnje opreznu reakciju premijera Tonyja Blaira da "treba čekati i vidjeti" što će se dogoditi.

Blair je priželjkivao pobjedu konzervativke Merkel kako bi dobio potporu za svoju zamisao o liberalizaciji europskog tržišta, a "nade su danas raspršene u prah", piše The Times.

Iako s tankom većinom za CDU i sestrinsku stranku CSU, Merkel očekuje da će biti pozvana sastaviti novu vladu, ali su joj mogućnosti ograničene, pogotovo ako Schroederov SPD odbije suradnju.

Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolars Sarkozy čestitao je Angeli Merkel "na pobjedi" u nadi da će ona sastaviti vladu a Catherine Colonna, ministrica za Europu u francuskoj vladi nada se da će posebni odnosi Francuske i Njemačke ostati "čvrsti bez obzira (tko će formirati) buduću vladu u Berlinu".

Schroeder je bio bliski partner predsjedniku Jacquesu Chiracu u odnosu na Sjedinjene Države čiju politiku, poglavito oko Iraka, nisu prihvaćali i ocjenjuje se da bi Merkel kao kancelarka zauzela više proamerički kurs.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi nije još komentirao ishod izbora a čelnik lijevog oporbenog koalicijskog bloka Romano Prodi ocijenio je da "neočekivani rezultat" otkriva zabrinutost njemačkih birača da bi gospodarska reforma mogla pogoršati njihov socijalni sustav.

U Beču je čelnik Narodne stranke, kancelar Wolfgang Schuessel "čestitao" Merkelovoj očekujući da baš ona dobije mandat za formiranje vlade.

Švedski premijer Goran Persson očekuje da će Schroeder ostati na vlasti i da su "unatoč oštrom kritikama Schroedera i njegove politike birači opet pretegnuli u lijevo".

U Danskoj je oporbena čelnica Helle Thorning-Schmidt kazala da je Schroeder "fantastični izborni borac".

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan opisao je rezultat "iznenađujućim" ali i "pozitivnim ishodom" za tursku kandidaturu za članstvo u EU. On je izbornu kampanju Angele Merkel nazvao "negativnom propagandom" na uštrb brojne turske manjine u Njemačkoj i same Turske, jer je ona davala do znanja da je spremna samo na "privilegirano partnerstvo", dok je Schroeder redovito podupirao tursku kandidaturu.

Poljski premijer Marek Belka svoju je reakciju usredotočio na gospodarsku reformu kazavši da je "važno da Njemačka provede potrebne reforme" te dodavši da će "bez obzira tko postane kancelar, Njemačka i Poljska ostati susjedi, strateški partneri, ne samo u EU, već i u svijetu".

Španjolski premijer Jose Luis Zapatero (socijalisti) u izbornim rezultatima vidi "poraz" njemačke desnice, dok je lijevi SPD "pružio bolji otpor nego se predviđalo dobrim dijelom zahvaljujući ličnosti kancelara Schroedera, čemu se logično veselim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙