FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Britanski veleposlanik John Ramsden u ponedjeljak je kazao kako britansko veleposlanstvo nije primilo ikakve prijetnje uoči eksplozije u uredu za poštu veleposlanstva u kojoj je u ponedjeljak ujutro lakše ranjen jedan djelatnik veleposlanstva, inače hrvatski državljanin. Ramsden je na konferenciji za novinare ispred zgrade veleposlanstva u Zagrebu rekao da, dok je istraga u tijeku, ne može komentirati više ovaj incident. On je potvrdio novinarima da je ujutro u 7,30 sati u eksploziji u uredu za primitak poštanskih pošiljki u zgradi britanskog veleposlanstva jedan djelatnik veleposlanstva lakše ozlijeđen, te se zahvalio hrvatskim vlastima na brzoj reakciji.

BERLIN - Dan nakon prijevremenih njemačkih parlamentarnih izbora, u ponedjeljak se otvorila mogućnost stvaranja koalicije između Unije CDU/CSU, liberala iz Slobodarsko-demokratske stranke (FDP) i stranke Zelenih. Predvodnica najjače stranke u novom Bundestagu Angela Merkel najavila je, nakon sastanka predsjedništva stranke u ponedjeljak ujutro, da će Unija CDU/CSU već u utorak započeti razgovore o stvaranju vlade s FDP-om, te da je "ostvaren kontakt" sa strankom Zelenih, što je pobudilo spekulacije o mogućem stvaranju koalicije između tih triju stranaka.

ZAGREB - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primili su u ponedjeljak u radni posjet izaslanstvo Velikog odbora za europske poslove finskog parlamenta vođeno predsjednikom Odbora, Jariem Vilenom, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Jandroković je zahvalio na potpori koju Finska pruža Hrvatskoj u njezinim europskim nastojanjima, te na ponuđenoj pomoći u reformi državne administracije, navodi se u priopćenju. Jari Vilen je naglasio da Finska snažno podržava hrvatske težnje za članstvom u EU i rekao je da se nada što bržem otvaranju pregovaračkog ciklusa.

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu u ponedjeljak je, iznošenjem pismenih dokaza, nastavljeno suđenje optuženima za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića, a sudsko je vijeće odbilo prijedlog tužiteljstva da jedan od optuženih, Dejan Milenković-Bagzi, dobije status svjedoka- suradnika. U nastavku suđenja, nakon ljetne stanke, s posebnim se zanimanjem očekivalo što će sud odlučiti glede zahtjeva tužiteljstva da se Milenkoviću odredi status svjedoka-suradnika. Sudsko vijeće, kojim predsjeda sudac Marko Kljajević, taj je prijedlog u ponedjeljak odbilo kao neosnovan.

ZAGREB - Susjedne zemlje oprezno su u ponedjeljak pozdravile pristanak Sjeverne Koreje da odustane od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za inozemnu pomoć, no skeptici ocjenjuju da se radi o sporazumu jakom na riječima a slabom na djelu. U izjavi objavljenoj u ponedjeljak u Pekingu, gdje su se održali šesterostrani pregovori, službeni Pjongjang odriče se svojeg nuklearnog programa u zamjenu za pomoć u nafti i energiji koju će joj pribaviti pet ostalih sudionica pregovora: Južna Koreja, SAD, Japan, Rusija i Kina. Sporazum jača mir u regiji i riječ je o "prekretnici" koja će pomoći "da mir uhvati korijena" na podijeljenom Korejskom poluotoku, objavilo je predsjedništvo susjedne Južne Koreje, a prenijela američka agencija Associated press.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u New Yorku da lokalni ribari i mediji nepotrebno dramatiziraju pitanje morske granice s Hrvatskom, a da se može riješiti tijekom pregovora Hrvatske za ulazak u EU sa Slovenijom i ostale 24 članice Europske unije. Govoreći studentima Škole za međunarodne i javne poslove sveučilišta Columbia Rupel je u nedjelju, koristeći svoj posjet za vrijeme jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a, na spomenutoj školi govorio o razvitku Slovenije u zadnjih 25 godina, a na kraju i o njenom položaju u Europskoj uniji.

BAGDAD - Nećak Sadama Huseina, Ayman Sabawi osuđen je u ponedjeljak na doživotnu kaznu zatvora zbog financiranja iračkih pobunjenika i izrade eksplozivnih naprava, stoji u priopćenju iračke vlade, nakon prve presude iračkog suda donesene protiv jednog od članova obitelji svrgnutog iračkog predsjednika. Sin Sabawija Ibrahima al-Hasanija, Sadamova polubrata, uhićen je u svibnju tijekom napada na Tikrit. Iračke vlasti nisu ranije izvijestile da je protiv Sabawija pokrenut sudski proces. Na šestogodišnju zatvorsku kaznu osuđen je Sabawijev suradnik Tareq Khalaf Mizal. Optužnica ga je teretila za posjedovanje i izradu bombi.

LONDON - Sveopća korupcija u iračkim ministarstvima, osobito ministarstvu obrane, dovela je do jedne od najvećih pljački u povijesti u kojoj je nestalo više od milijardu američkih dolara, rekao je u ponedjeljak irački ministar financija. "Nestale su goleme svote novca. Zauzvrat nismo dobili ništa osim metalnog otpada", rekao je ministar financija Ali Allawi za britanski The Independent od ponedjeljka. "Riječ je možda o jednoj od najvećih pljački u povijesti", upozorio je. U svim iračkim ministarstvima zajedno nestalo je možda i dvije milijarde američkih dolara, piše list.

SUBOTICA - Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, koju je list "Tabloid" nedavno nazvao "hrvatskim špijunom", konstatirala je u izjavi za novosadski "Dnevnik" od ponedjeljka da je u Srbiji na djelu "primitivizacija javnog diskursa kroz medije, koju vlada ni na koji način ne sprječava". "Tajkuni operiraju preko medija, prije svega tabloida, koji i pokreću razne afere. One gotovo nikad ne završavaju pred sudom jer im je cilj, umjesto istine i odgovornosti, stvaranje još veće konfuzije kod građana i njihova pasivnost", navela je Sonja Biserko, reagirajući na posljednji napad koji je doživjela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙