FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 10. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRAZZAVILLE - Ruski zrakoplov Antonov u vlasništvu privatne kompanije iz DR Konga srušio se u noći s petka na subotu u susjednom Kongu, 50 kilometara od Brazzavillea, pri čemu je poginulo najmanje 13 ljudi, objavio je u subotu AFP. Svjedoci koji su se u subotu našli na mjestu nesreće pronašli su 13 leševa, uključujući dvojicu članova posade, a nikoga preživjelog. Zrakoplov u vlasništvu kompanije Air Kasai letio je od sjevera DR Konga prema glavnom gradu Kinšasi. Srušio se dok se nalazio nad teritorijem susjedne države Kongo, 50 kilometara sjeverno od Brazzavillea. Uzroci nesreće još nisu poznati. Ovo je četvrta zrakoplovna nesreća neke kompanije iz DR Konga ovoga mjeseca.

NEW YORK - Nekadašnji američki državni tajnik Colin Powell u televizijskom je intervjuu za ABC u petak iskreno priznao kako mu je govor kojim je zagovarao napad na Irak "mrlja" u karijeri. Kad je u veljači 2003. govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a, Powell je na silu branio potrebu za vođenjem rata protiv režima Sadama Huseina i nudio "dokaze" da Irak ima oružje za masovno uništavanje. "To je mrlja" na mojoj karijeri, rekao je Powell u intervjuu za ABC News. Powell je uoči govora pet dana proveo u središtu obavještajne agencije CIA-e i proučavao obavještajne podatke, koji su se umnogome pokazali netočnima. Rekao je da se osjeća "grozno" jer je bio pogrešno informiran. No, ne okrivljuje bivšeg direktora CIA-e Georgea Teneta. "On je vjerovao da su podaci koje mi daje točni", rekao je Powell.

NEW ORLEANS - Smrtno stradali u New Orleansu, koji se u vrijeme borbe za spašavanje preživjelih nisu mogli ni prebrojati ni pokupiti, u subotu su postali glavna briga u gradu, ali istodobno raste nada da ih je možda ipak manje nego što se pretpostavljalo. Policija i vojska nastavljaju akciju uklanjanja mrtvih tijela što leže po ulicama ili kućama koje su označena bijelom bojom još u vrijeme kad je razina vode u gradu još bila visoka. U SAD-u se nastavlja i politička oluja nakon uragana Katrina. Predsjedniku Georgeu Bushu upućene su kritike da nije ni brzo ni adekvatno reagirao na katastrofu, a u petak je smijenjen čelnik savezne agencije za krizna stanja (FENA) Michael Brown. Njegovu je dužnost u nadzoru spasilačkih aktivnosti nakon Katrine preuzeo viceadmiral Thad Allen, zapovjednik američke obalne straže. Bijela kuća nastavlja s posjetima stradalome području. Potpredsjednik Dick Cheney u subotu će posjetiti preživjele u Teksasu, a Bush u nedjelju već treći put putuje u tu regiju.

VARŠAVA - Poljska se, nakon proslave 25. godišnjice radničkog pokreta "Solidarnost" 31. kolovoza, "vratila" završnici parlamentarne i predsjedničke izborne kampanje, a dva tjedna uoči parlamentarnih izbora 25. rujna te nešto više uoči predsjedničkih, 9. listopada, došlo je do velikog obrata u poljskoj izbornoj kampanji u kojoj su se kao glavni favoriti obiju utrka nametnuli Građanska platforma i njezin predsjednički kandidat Donald Tusk. Samo u tri tjedna, od zadnjih istraživanja javnog mijenja, potpora kandidatu ove stranke desnoga centra Donaldu Tusku porasla je skoro pet puta. Rezultati predizborne istraživanja, koje je proveo poljski dnevnik "Rzeczpospolita" od 2. do 4. rujna, pokazuju da 41 posto ispitanih podupire kandidata Građanske platforme Tuska. Samo još kandidat stranke desnog usmjerenja, Pravo i pravednost, Lech Kaczynski (23 posto potpore) i kandidat ljevice Wlodimirz Cimoszewicz (17 posto), mogu nastaviti s njime utrku za predsjedničku fotelju u Poljskoj, smatra poljski dnevnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙