FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 11. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PEKING - Više od 800.000 ljudi evakuirano je na istoku Kine zbog tajfuna Khanun koji je stigao do pokrajine Zhejiang, objavila je u nedjelju kineska agencija Nova Kina. Osim stanovnika koji u evakuirani u zaštićena područja, u luke je vraćeno više od 35.000 brodova. Jake kiše i olujni vjetrovi očekuju se u najmanje šest obalnih gradova, objavila je agencija. Khanun je 15. tajfun koji je od početka godine pogodio Kinu. Prošlog tjedna tajfun Talim u Kini je usmrtio 124 osobe, a 31 osoba je nestala.

JERUZALEM - Izraelski kabinet izglasao je u nedjelju kraj izraelske vojne vlasti u pojasu Gaze, otvorivši put za dovršetak povlačenja iz tog područja i njegovu predaju Palestincima nakon 38-godišnje izraelske okupacije. Posljednji izraelski vojnici iz pojasa Gaze trebali bi otići do ponedjeljka ujutro. Kabinet je također izglasao predaju granice između Gaze i Egipta pod egipatski nadzor. Izrael je tim područjem patrolirao na osnovi Sporazuma iz Osla iz 1993/94. godine. Izrael je iz pojasa Gaze već povukao više od 8.000 židovskih naseljenika i većinu vojnika.

RIM - Talijanska obalna straža otkrila je u nedjelju tijela 12 mrtvih ilegalnih imigranata na plaži pokraj mjesta Gela, nedaleko od Caltanissette na Siciliji. Plovilo s oko 160 imigranata nasukalo se na nekoliko milja od obale Sicilije i vjerojatno su neki pokušali plivajući doći do kopna. Među imigrantima ima djece i žene. Pripadnici obalne straže i policije uočili su u nedjelju ujutro plovilo s imigrantima. Devet leševa je otkriveno na plaži, a dva u moru. No, od 160 imigranata koji su krenuli iz Afrike, nedostaje oko 50, pa talijanska policija traga za onima koji su se vjerojatno uspijeli domoći obale. Preživjeli imigranti, za sada njih 74, prebačeni su u prihvatni centar Civilne zaštite u Geli, dok je jedna žena u dosta teškom stanju prebačena u bolnicu.

TOKIO - Odziv na japanskim parlamentarnim izborima u nedjelju do podneva veći je u odnosu na posljednje izbore 2003. godine, prema prvim podacima ministarstva unutarnjih poslova. Tri sata nakon otvaranja birališta, odziv birača iznosio je 20,61 posto, što je 2,64 posto više u odnosu na posljednje parlamentarne izbore u studenome 2003. godine, objavilo je ministarstvo. Na birališta je pozvano gotovo 103 milijuna glasača. Na izborima bi, prema anketama, Liberalno-demokratska stranka (LDP) japanskog premijera Junichira Koizumija trebala lako pobijediti jer vodi ispred glavne oporbene Demokratske japanske stranke (DPJ).

RIM - Desni centar talijanskog premijera Silvija Berlusconija u zaostatku je, prema najnovijem ispitivanju javnog mišljenja u Italiji, za devet posto glasova u odnosu na oporbeni lijevi centar čelnika Romana Prodija, objavljuje danas na prvoj stranici list Corriere della Sera. Ispitivanje je na uzorku od 800 Talijana provela ustanova IREF, studijski centar, a predsjednik Zastupničkog doma i predstavnik demokršćanske unije UDC u koaliciji desnog centra, Pierfedninando Casini izjavljuje kako su podaci vjerodostojni, odraz su raspoloženja u Italiji. Dakle, kada bi se sada izašlo na izbore Berlusconi bi izgubio, ali prema tom ispitivanju čak je 37 posto Talijana neodlučno, ne znaju za koga bi glasovali. Unija lijevog centra bivšeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija dobila bi 36 posto glasova, a Berlusconijeva Kuća sloboda bi dobila 27 posto glasova. Corriere della Sera objavljuje i procjene drugih ustanova za ispitivanje javnog mišljenja i prema svim anketama vladajući desni centar gubi izbore.

SARAJEVO - Sarajevska zračna luka od nedjelje ujutro ponovo je otvorena za redoviti promet, priopćila je uprava Aerodroma Sarajevo. Proteklih devet dana najvažnija bosanskohercegovačka zračna luka bila je zatvorena zbog rekonstrukcije uzletišta koje je uspješno završeno u predviđenom roku. Redoviti zračni promet iz Sarajeva uspostavljen je letovima za Zuerich i Prag.

SARAJEVO - Jedna osoba bošnjačke nacionalnosti uhićena je na području Travnika pod sumnjom da je prijetila sigurnosti američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, prenijeli su u nedjelju sarajevski dnevni listovi. Iako policija nije objavila identitet uhićenog, "Dnevni avaz" navodi kako je u petak priveden Kenan Devrić te da se on nalazi u pritvoru u Travniku. Istragu o ovom slučaju odmah je preuzelo državno tužiteljstvo koje nije komentiralo slučaj. Na isti način su postupili policija i veleposlanstvo SAD. "Avaz" tvrdi kako je uhićeni Dervić američkom veleposlanstvu prijetio šaljući SMS poruke. Okriven je i priveden nakon višednevnog praćenja u kojemu su sudjelovale i obavještajne službe, navodi ovaj list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙