FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: svjedočila dvojica bivših vojnih policajaca

SPLIT,19. rujna 2005.(Hina) - Na Županijskom sudu u Splitu uponovljenom postupku protiv osmorice bivših vojnih policajaca,optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine, svjedočilisu Zlatko Jelić i Ivica Livaja, također pripadnici 72. bojne Vojnepolicije.
SPLIT,19. rujna 2005.(Hina) - Na Županijskom sudu u Splitu u ponovljenom postupku protiv osmorice bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine, svjedočili su Zlatko Jelić i Ivica Livaja, također pripadnici 72. bojne Vojne policije.

Obojica svjedoka izjavila su kako, osim medijskih informacija i priča koje su čuli, nisu imali drugih saznanja o zlostavljanima i mučenjima zatvorenika u tadašnjem vojno-istražnom zatvoru.

Ivica Livaja, koji je sudjelovao u istrazi nakon pokušaja bijega Nenada Kneževića, za čiju se smrt terete optuženi, rekao je kako je, prema njegovim saznanjima, tretman prema zatvorenicima u Lori bio "odgovarajući".

"Zarobljenici koje sam vidio u Lori izgledali su kao i svi drugi ratni zarobljenici. Iako su ostavljali dojam preplašenosti, izgledali su normalno u smislu da nikome od njih nije nedostajalo ni uho ni oko niti sam primijetio da imaju masnice od premlaćivanja, niti bi se po njihovu fizičkom izgledu moglo zaključiti da su bili zlostavljani", rekao je Livaja.

"Ne želim reći da su bili u nekoj super kondiciji za trčanje po Marjanu, ali ja na njima nisam vidio nikakve ozljede", pojasnio je svoj iskaz.

Bivši vojni policajac Zlatko Jelić, koji je u to vrijeme bio vozač zadužen za prijevoz zarobljenika s dubrovačkog područja u splitski zatvor, zatražio je čitanje svojih ranijih iskaza, u kojima je naveo da su zatočenici koje je prevozio imali ozljede, jedan je i preminuo, no nema saznanja o tome što se događalo u samoj Lori, iako je čuo glasine o premlaćivanju i zlostavljanju zarobljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙