FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo pravosuđa predstavilo novi prijedlog izmjena KZ-a

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Iako će 40-godišnja zatvorska kazna idalje ostati najteža kaznena mjera u hrvatskom kaznenom zakonodavstvu,dakle ne namjerava se uvesti doživotni zatvor, u Ministarstvupravosuđa uvjereni su da će danas predstavljen prijedlog izmjena idopuna Kaznenog zakona doprinijeti primjerenom sankcioniranjupočinitelja kaznenih djela te povećanoj sigurnosti građana.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Iako će 40-godišnja zatvorska kazna i dalje ostati najteža kaznena mjera u hrvatskom kaznenom zakonodavstvu, dakle ne namjerava se uvesti doživotni zatvor, u Ministarstvu pravosuđa uvjereni su da će danas predstavljen prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona doprinijeti primjerenom sankcioniranju počinitelja kaznenih djela te povećanoj sigurnosti građana.

Predstavljajući predložene izmjene KZ-a, koje je izradilo njezino ministarstvo, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je na konferenciji za novinare kazala da samo pooštravanje kazni nije dovoljno, pa tako ni uvođenje doživotnog zatvora, već da je nužno primorati sudove da umjesto blažih izriču oštrije kazne.

Stoga je, rekla je, radna skupina koja je izradila zakonske izmjene odlučila ne uvoditi institut doživotnog zatvora, ostaviti 40-godišnju zatvorsku kaznu kao najtežu kaznenu mjeru, ali i znatno ograničiti sudove u mogućnostima izricanja blažih kazni od onih propisanih zakonom.

Ministrica je kazala da se kazne kane pooštriti za 15 posto inkriminacija, ali da će se zakonskim promjenama uvjeta i granica ublažavanja kazni u svakodnevnoj praksi povećati postotak pooštrene represije za čak 50 posto inkriminacija, i to bez promjene propisanih kazni.

Jedna od bitnih novina u tom smislu je da osuđenici na dugogodišnju kaznu zatvora ne mogu biti pušteni na uvjetni dopust prije izdržane dvije trećine kazne, umjesto dosadašnje polovice. "Nismo išli na doživotni zatvor jer po ovoj izmjeni osuđenik na 40 godina neće moći biti pušten na uvjetni dopust prije izdržanih 30 godina", rekla je Škare Ožbolt.

Mogućnost izricanja najteže zatvorske kazne od 40 godina više neće biti ograničena na način da počinitelj mora imati napunjenu 21 godinu, već će to biti moguće od njegove punoljetnosti. Predložene izmjene KZ-a predviđaju i da se za teža kaznena djela ne primjenjuju uvjetne osude ili da budu iznimka, uz znatna ograničenja.

Najtežim kaznenim djelima smatralo bi se ubojstvo ili nasilje nad policajcem - kažnjavalo bi se dugotrajnim zatvorom od 10 do 40 godina.

Ministarstvo pravosuđa predlaže i uvođenje trajne zabrane upravljanja vozilom za "opasne vozače" koji ponavljaju prometne prekršaje, dok bi se znatno povećale kazne za kaznena djela korupcije (posebno za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju).

Predlaže se i oduzimanje imovinske koristi stečene organiziranim kriminalom, te produljenje najkraćih rokova zastare i za najlakša kaznena djela.

Upitana kako će riješiti problem pretrpanosti hrvatskih zatvora, budući da bi predložene zakonske izmjene, kada zažive u praksi, mogle u zatvore dovesti još osuđenika, ministrica je odgovorila da Ministarstvo radi na proširenju zatvora u Glini, a u planu je izgradnja novih zatvora na području Dalmacije.

Nije htjela komentirati najavu ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina da će MUP inicirati zakonske izmjene koje će policajcima dati veće ovlasti.

"Ministarstvo će se očitovati kada dobije takav prijedlog, za sada to ne mogu komentirati", kazala je Škare Ožbolt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙