FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja pristala odustati od nuklearnih programa

PEKING, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja odustala je uponedjeljak od svojih nuklearnih programa, navodi se u zajedničkojdeklaraciji nakon šestostranih pregovora u Pekingu.
PEKING, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja odustala je u ponedjeljak od svojih nuklearnih programa, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nakon šestostranih pregovora u Pekingu.

U zamjenu će joj Južna Koreja, SAD, Japan, Rusija i Kina, ostali sudionici šestostranih pregovora u Pekingu, pribaviti naftu, energiju i nastojati će normalizirati veze sa Pjongjangom.

"Zajednička izjava je najvažniji rezulatat u dvije godine, koliko traju šestostrani pregovori", rekao je glavni kineski pregovarač Wu Dawei.

Prema sporazumu Sjevernoj Koreji će biti dopušten civilni nuklearni program ako stekne međunarodno povjerenje.

Sjedinjene Države i Japan tvrde da se Sjevernoj Koreji ne može povjeriti posjedovanje atomske energije, ali Kina, Južna Koreja i Rusije drže da u slučaju da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog oružja i pristane na strogi nadzor, mogla bi u budućnosti imati takav program.

Sjeverna Koreja je tražila pomoć i sigurnosna jamstva prije likvidiranja svojih nuklearnih programa, ali Washington i Tokio se prvo žele uvjeriti u njezino odustajanje.

U sporazumu postignutom u ponedjeljak Sjedinjene Države tvrde da nemaju nuklearno oružje na Korejskom poluotoku i da ne namjeravaju napasti Sjevernu Koreju ni nuklearnim ni konvencionalnim oružjem, prenijela je kineska službena agencija Xinhua.

Pjongjang i Washington, kao i Pjongjang i Tokio će poduzeti korake za normalizaciju odnosa, prema izvješću.

Tri prethodna kruga pregovora nisu uspjela riješiti spor, koji je počeo kada su 2002. Sjedinjene Države optužile komunističku Sjevernu Koreji da posjeduje program nuklearnog naoružanja kojim krši međunarodni sporazum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙